Anul acesta este un an foarte dificil pentru toată lumea. Acest Covid 19 a venit la pachet cu foarte multe restricții de circulație și tinde să afecteze întreaga economie, nu doar segmentul turistic. Doresc prin acest articol ( și va urma și partea a II-a) să vă încurajez, ca atunci când restricțiile vor fi ridicate, să călătoriți mai mult în țara noastră, pentru a încuraja turismul local și a ajuta economia țării. Sunt atât de multe locuri frumoase și aici în România și pare că anul acesta este unul favorabil pentru a le descoperi. Sper să vă inspirați din acest articol și să alegeți să petreceți vacanța și concediile în România.
1. Valea Argeșului
Această zonă are o importanță deosebită pentru mine, fiind locul unde m-am născut și copilărit. Astfel, de mic copil, am colindat aceaste locuri în lung și în lat, pentru că pe atunci nu erau așa multe posibilități de a călători în destinații îndepărtate.
Începeți prin a vă opri în Curtea de Argeș. Câteva ore vă vor fi suficiente pentru a vedea cele mai importante obiective: Mănăstirea Curtea de Argeș, Fântâna lui Manole, Biserica Domnească și Cetatea Sân Nicoară. Toate acestea se pot vizita la pas, profitând astfel și de o plimbare pe bulevardul principal împodobit de-o parte și de alta cu tei. Tot aici veți găsi și numeroase terase și restaurante unde puteți lua prânzul sau servi o cafea.
Părăsind orașul, vă puteți îndrepta spre Barajul Vidraru, iar în drumul către acesta, faceți un popas și vizitați Cetatea Poenari. Această cetate este, după părerea mea, una dintre cele mai misterioase cetăți, fiind subiectul a numeroase legende și povestiri. Istoric vorbind, cetatea a fost ridicată de Negru Vodă, dar a fost consolidată de Vlad Țepeș și transformată în cea de-a doua reședință a sa. Se spune că aici era și locul în care Țepeș își pedepsea dușmanii, iar acest lucru este reconstituit acum, chiar la intrare în cetate. Nu mai puțin de 1480 de trepte va trebui să urcați pentru a ajunge în cetate, dar drumul prin pădurea de fagi este o adevărată delectare și peisajul ce vă așteaptă sus va merita din plin efortul.
Despre Barajul Vidraru nu sunt foarte multe lucruri neștiute de spus, fiind o destinație foarte populară, aglomerată pe tot parcursul anului. Însă, dacă veți merge mai sus, urmând firul apei, veți găsi porțiuni izolate unde se poate coborî lângă lac. Privelistea este extrem de frumoasă, iar aerul curat și liniștea înconjurătoare, vă vor oferi câteva clipe de relaxare.
Se ajunge de aici, pe Transfăgărășan, până la Bâlea Lac, dar în drum puteți face popas și la Valea cu Pești, pentru un prânz delicios, cu o priveliște superbă sau la Cabana Capra. O locație foarte frumoasă, dar care a rămas puțin în urmă din punctul de vedere al amenajării , este și Cabana Cumpăna.
Zona este ofertantă și pentru iubitorii de trasee alpine. Cel mai popular este traseul ce duce către Vârful Moldoveanu. Se ajunge aici fie pe la stâna Valea Rea, fie pe la stâna Moldoveanu.
2. Maramureș
Maramureș este locul unde am regăsit ceva ce în zilele noastre lipsește: liniștea. Oamenii de la țară, din această zonă, își duc traiul parcă în afara timpului și a vremurilor noastre.
Fără agitație, fără stres, cu multă modestie și mult umor, câteva zile petrecute aici, vă vor deconecta cu siguranță și vă veți întoarce cu bateriile încărcate.
Sunt multe locuri de vizitat și care chiar merită un popas. În primul rând ar fi mănăstirile din lemn, unice prin frumusețea lor. Amintesc aici frumoasa Mănăstire Bârsana, dar și Mănăstirea Săpânța Peri, un loc cu adevărat dumnezeiesc. Dacă tot ajungeți la Săpânța, trebuie să vizitați desigur și deja celebrul Cimitir Vesel, care pe mine personal nu m-a încântat la fel de tare ca mănăstirile din zonă.
În drum spre Săpânța, faceți popas și în Sighetul Marmației, unde puteți vizita Memorialul Durerii sau Muzeul Satului Maramureșan. Sunt câteva obiective de văzut și în Baia Mare, însă dacă doriți să evitați aglomerația urbană, cel mai bine vă îndreptați spre Vișeul de Sus și Borșa.
Aici, pe lângă o frumoasă plimbare cu mocănița, puteți profita la maxim de natură urcând la Cascada Cailor sau luând la pas Parcul Național Munții Rodnei.
Un traseu mai detaliat, dar și mai multe recomandări, găsiți aici.
3. Bisericile fortificate și satele săsești din Transilvania
Sașii au ajuns pe teritoriul țării noatre în secolele XII-XIII, în zona în care au fost create ulterior județele Sibiu și Brașov. Așa se explică faptul că aici s-au format și și-au păstrat structura aceste sate (în jur de 150), construite în linie, de-a lungul malurilor apelor. Casele au fost construite în stilul specific secolelor XII – XIII din vestul Europei, cu ziduri înalte și porți zidite, fiecare gospodărie având o curte interioară ferită de ochii curioșilor. Centrul fiecărui astfel de sat este biserica fortificată, ce avea rol atât spiritual cât și de apărare.
Dintre aceste biserici fortificate, numai șapte au avut norocul să fie incluse în patrimoniul UNESCO:
Biserica din Biertan– aflată pe drumul dintre Sighișoara și Mediaș, este cocoțată pe o colină, fiind ținta năvălitorilor din secolul al XVI- lea. Biertan a fost un important centru economic al acelei perioadei, ceea ce îl transforma într- o țintă pentru atacatorii săi. Puțini sunt cei care știu că în interiorul ansablului fortificat a funcționat timp de 300 de ani, așa numita închisoare matromonială. Aceasta era destinată soților ce doreau să divorțeze, închiși aici doar cu pâine și apă, până le trecea pofta de despărțire. Și se pare că a funcționat, întrucât timp de trei secole a existat în această zonă doar un singur divorț.
Biserica fortificată de la Câlnic o veți găsi pe drumul dintre Sibiu și Sebeș. Este ridicată în secolul XIII și se remarcă prin turnul său donjon, ridicat pe trei nivele, fiind una dintre cele mai impozante cetăți de apărare din zona Transilvaniei.
Biserica Unitariană Darjiu se află în județul Harghita și servește și acum drept magazie de alimente. Veți găsi acolo cârnații, slănina, carnea și afumăturile sătenilor, agățate în cuie de lemn, moștenite din tată în fiu. Pe de altă parte, satul se remarcă prin frumoasele sale case tradiționale colorate.
Biserica fortificată din Prejmer – situată la doar 12 kilometri de Brașov, această biserică este construită în anul 1212 de către cavalerii teutoni și este cea mai mare și bine conservată biserică fortificată din sud-estul Europei. Cetatea a fost construită ca un fagure, pentru a asigura protecția populației, iar astăzi s-au mai păstrat doar 272 de astfel de încăperi.
Biserica fortificată din Saschiz o veți găsi în localitatea Saschiz din apropierea Sighișoarei, imediat ce ați întrat în județul Mureș. Mai locuiesc aici aproximativ 64 de sași, iar turnul cu acoperiș colorat din centrul satului va fura toate privirile. Biserica a fost construită de către coloniștii săi și poate fi vizitată doar la cerere ( există acolo un număr de telefon la care puteți suna).
Biserica evanghelica fortificata Sf. Petru din Valea Viilor o veți găsi între Sibiu și Mediaș și a fost construita în jurul anului 1501. Este o construcție mai modestă față de celelalte, dar aici se conservă foarte bine amprenta săsească. Chiar la intrare veți găsi un muzeu cu obiecte tradiționale săsești, iar casele din zonă sunt foarte bine conservate, cu porți înalte din lemn și alei pietruite.
Biserica fortificata de la Viscri este probabil printre cele mai populare din Transilvania și este totodată una dintre cele mai bine conservate construcții fortificate din perioada medievală. În interor totul este extrem de bine păstrat. Orga bisericii este veche de mai bine de 300 de ani și se spune că nu are egal în Europa de Est. Mobilierul pictat manual și sculptat este original, iar complexul dispune de un muzeu unde veți găsi foarte multe exponate tradiționale, de la lăzi de zestre pictate manual și până la sute de costume tradiționale și obiecte din ceramică.
Ceea ce este frumos în aceste sate, este faptul că se încearcă pe cât posibil conservarea elementelor specifice tradiționale. Astfel, cazările sunt amenajate în proporție foarte mare în case tradiționale săsești, cu mobilier specific acelei zone și perioade. Mulți vă vor oferi și experiențe culinare autentice, așa că optând pentru o astfel de excursie, veți avea parte de o adevărată experiență.
4. Cazanele Dunării
Acest segment din defileul Dunării este de o frumusețe aparte, fiind mărginit, pe o distanță de aproximativ 9 kilometri , de o parte și de alta de pereți stâncoși . Între masivele Ciucarul Mare și Veliki Strbac (Serbia) se întind Cazanele Mari, iar între Ciucarul Mic și Mali Strbac (Serbia), Cazanele Mici.
Plimbările cu barca în acest defileu sunt principale activități ale zonei, dar nu sunt și singurele. Traseele cu barca includ și vizitarea peșterilor Ponicova şi a Grotei Veterani, dar și a golfului Mraconia unde poate fi admirat chipul lui Decebal ce măsoară 55 m – înălțime și 25 m – lățime. Tot aici poate fi văzută și vizitată și Mănăstirea Mraconia, dar și Tabula Traiana, o placă memorială antică.
De asemenea, iubitorii de trasee montane pot face drumeții pe masivele Ciucarul Mic și Mare, de unde vor avea o panoramă excelentă asupra defileului Dunării.
Unitățile de cazare din această zonă pun la dispoziție pontoane nautice de agrement, unde se poate sta la pescuit sau la plaja, iar iubitorii de sporturi acvatice pot practica ski nautic în zonă sau închiria ambarcațiuni pentru plimbări private. Pentru o experiență și mai frumoasă, puteți căuta cazări cu piscină ( Pensiunea Ecateria are o piscină cu o priveliște minunată) și cu meniu cu specific pescăresc.
5. Cheile Nerei
Dacă ajungeți în zona Cazanelor, este păcat să nu vă abateți puțin și în Parcul Național Cheile Nerei. Această zonă sălbatică ascunde foarte multe frumuseți naturale, peisaje superbe prin unicitatea reliefului carstic, dar și o floră și o faună bogată.
Pentru a parcurge pe jos această zonă unică în România, vei avea nevoie de aproximativ două zile. Parcul Național a fost înființat în anul 1990 și împreună cu Parcurile Naţionale Domogled-Valea Cernei şi Semenic-Cheile Caraşului, formează tezaurul natural al judeţului Caraş-Severin. Râul Nera sapă în calcarele sale cele mai lungi chei din România, iar împreună cu numeroasele sale izvoare dau naștere unor impresionante cascade și lacuri naturale cu apă azurie. Printre cele mai fumoase lacuri se numără Lacul Dracului și Lacul Ochiul Beiului, dar și cascadele Bigar, La Văioaga, Beușnița și Susara.
În zonă merită să poposiți și la Manăstirea Nera, Necropola medievala de la Ciclova Romana și la Teatrul lui Mihai Eminescu de la Oravița.
În afară de drumeții, mai puteți practica aici rafting, canyoning, călărie sau tiroliană.
Sper să vă inspire aceste 5 destinații și să reușiți să călătoriți măcar într-una dintre ele în acestă vară. Găsiți aici si partea a II-a a acestui articol.
Aștept să-mi lăsați impresiile voastre despre aceste locuri în comentarii sau în privat pe Facebook @alinainwonderland și Instagram @_alina_in_wonderland
Spor la călătorit!
No Comment