Cluj – este unul dintre cele mai frumoase orase ale Romaniei. In ultimii ani a evoluat foarte mult ca oras si asta il face mult mai atragator pentru turisti, dar si pentru cei care cauta sa se mute intr-un oras care sa-ti ofere cat mai multe oportunitati.
Orasul Cluj – Napoca a fost pe whishlist-ul meu inca de anul trecut si l-am inclus si in 2021 Resolution, asa ca faptul ca am reusit sa-l vizitez mi-a adus dubla satisfatie. In primul rand am avut satisfactia calatoriei in sine pentru ca orasul nu mi-a inselat asteptarile, iar in al doilea rand, satisfactia de a bifa ceva din lista mea de dorinte. Yuhuu!
Mai jos, iti las un plan de vizitare a orasului in 24 de ore! Daca timpul iti permite si poti sta mai mult, incearca sa incluzi in program cat mai multa relaxare in aer liber pentru ca orasul chiar are un aer molcom si “ardelenesc”. Nu exclude nici o excursie de o zi la Salina Turda.
Incepe cu Piata Unirii din Cluj
Piata Unirii este cu siguranta principalul simbol al Clujului. Imaginea pietei este marcata de biserica Sf. Mihail si de statuia lui Matei Corvin. Aici este kilometrul 0 al orasului. De jur imprejur, piata este flancata de cladiri superbe, unele dintre ele cu un stil arhitectural deosebit. Una dintre ele este Palatul Bánffy care acum gazduieste Muzeul de Arta. Pe latura sudica puteti admira sediul fostei primarii, precum si cladirea Bancii Nationale. In partea de vest se afla Hotelul Continental, una dintre cele mai frumoase cladiri ale Clujui, construite in 1894.
Tot in Piata Unirii puteti admira si cele 2 cladiri gemene, ce deschid strada Iuliu Maniu numita in ghidurile turistice Strada in Oglinda. Pe aceasta strada practic nu exista colturi, intrucat toate cladirile au marginile rotunjite.
Chiar daca Piata este mare si cu siguranta Biserica Sf. Mihail si Statuia lui Matias Corvin va vor lua ochii, va sfatuiesc sa acordati ceva timp si cladirilor din jurul acestora pentru ca nu veti fi dezamagiti.
Continua drumul prin Piata Muzeului din Cluj.
Piata Muzeului este cea mai veche piata din Cluj. Aici era practic centrul primei incinte fortificate a vechii cetati. Numele i se trage de la Muzeul de Istorie, aflat pe partea sa vestica. Tot aici isi au adresa si cateva obiective pe care ar trebui sa le luati in considerare: Biserica Franciscana, Obeliscul Carolina si palatul Mikes.
Pe langa acestea, neaparat sa va opriti si la Casa Matia – casa unde s-a nascut Matei Corvin, unicul palat din Cluj reprezentant al epocii de tranziție de la stilul gotic la stilul renascentist.
Piata Muzeului este un loc ce imbina atmosfera dinamica a orasului cu aerul medieval. Este mereu tranzitata de turisti si localnici, aici avandu-si adresa numeroase terase si restaurante. Ca sfat va sugerez sa o vizitati si pe inserat pentru a va bucura de frumoasele lumini ambientale.
Treci pe langa Canalul Morii
Desi zona Canalul Morii nu este inca amenajata, iti poti da seama trecand pe aici ca are un aer aparte. Casutele colorate legate de trotuar prin podete, te trimit cu gandul departe de Cluj. Zona are mare potential turistic si din ce am inteles se afla in plina dezvoltare. Fiind destul de aproape de centru, nu cred ca este un consum prea mare de timp si energie pentru a o traversa, asa ca o trec pe lista recomandarilor mele.
Plimba – te prin Gradina Botanica Cluj
Clujul are o Gradina Botanica superba si foarte diversa. Se intinde pe aproximativ 14 hectare si are mai multe compartimente dintre care cateva sere foarte interesante. Printre zonele care m-au impresionat se numara gradina japoneza si sera cu plante tropicale. Pe langa sere si gradini, tot aici gasiti si Muzeul Botanic. Intrarea in gradina este doar 10 lei si tot de la intrare puteti cumpara si diverse plante pentru acasa.
Relaxeaza-te in Parcul Central Simion Barnutiu
Daca ai obosit si vrei sa te odihnesti putin, vino in acest parc, aseaza-te pe o banca si simte aerul molcom al orasului. Situat langa centrul istoric, Parcul Simion Barnutiu este cunoscut de localnici ca fiind o oaza de liniste si relaxare. Este un loc foarte bun daca vrei sa faci o pauza de la agitatia cotidiana.
Viziteaza Muzeul Etnografic din Cluj
Acest muzeu a scris istorie in sine, fiind primul muzeu etnografic din tara, infiinat in anul 1922. Muzeul cuprinde peste 40000 de artefacte originale, ce surprind elemente din viata satului transilvanean. In afara de partea pavilionara, muzeul cuprinde si o parte in aer liber, Parcul Etnografic National Romulus Vuia , acesta fiind de asemenea primul muzeu in aer liber din Romania.
Prinde apusul in Parcul Cetatuia
Dealul Cetatuia este locul de unde se vede de sus intreg Clujul si cel mai bun loc de relaxare dupa o zi obositoare. Vino aici la apus si vei avea bonus si o priveliste spectaculoasa.
Pe langa locurile recomandate mai sus, daca timpul va permite, recomand sa treceti si pe langa impunatoarea Catedrala Metropolitana Adormirea Maicii Domnului care este de o frumusete impresionanta atat la exterior cat si la interior.
Desigur ca orasul mai are si alte atractii, dar eu doar atat am putut sa cuprind in timpul limitat pe care l-am avut la dispozitie. Multe alte locuri dragute de vizitat gasiti pe site-ul oficial al orasului cluj.com.
Voi ce alte locuri ati mai vizitat in Cluj? Lasati in comentarii sugestiile voastre.
Spor la calatorit!
A.
No Comment