Lefkada este o insula a Greciei din marea Ionica cunoscuta pentru plajele ei superbe, cu apa turcoaz si relief stancos. Ea comunica printr-un pod cu continentul asa ca poti sa ajungi direct cu masina si sa scapi astfel de drumul cu feribotul. Pe partea de est a insulei vei gasi sate traditionale grecesti, dar si statiuni animate cu multe taverne si restaurante de unde rasuna muzica si voia buna pana in zorii zilei.
Pe partea vestica vei gasi acele plaje superbe cu apa turcoaz, relief stancos si nisip alb pe care le vedeti in pozele de pe Insagram atunci cand cautati Lefkada.
Mai jos va voi lasa impresiile mele din aceasta locatie, ce am vizitat si ce activitati am avut pe langa balaceala si admirat plajele minunate.
Drumul si cazarea in Lefkada
Am ales Lefkada pentru concediul de anul trecut nu doar pentru ca am auzit de frumusetea insulei. Un factor hotarator a fost si distanta, acceptabila fata de alte insule, dar si faptul ca am economisit timp si bani ocolind drumul cu feribotul, traversand cu masina podul ce leaga insula de continent.
Drumul a durat undeva la 15 ore si cel putin la dus am ales sa-l facem dintr-o bucata. Am plecat din Bucuresti in jur de 02:30 si am ajuns la cazare in jur de ora 17:00. Din fericire, la vama am stat foarte putin. Am avut atat PLF-ul, cat si certificatul de vaccinare printat, astfel ca totula mers foarte rapid.
In afara de benzina, pe drum am mai avut de platit si vignieta in Bulgaria (20 de euro/luna) si aproximativ 17 euro taxele de autostrada in Grecia. Ca si recomandare va indemn sa faceti plinul la iesirea din Bulgaria intrucat benzina este mai ieftina ca in Grecia.
In ceea ce priveste cazarea, noi am vrut ceva mai turistic si aglomerat, care sa ne ofere cat mai multe optiuni. Astfel, aveam de ales intre Nidri si Lefkada Town. In cele din urma am ales Nidri, iar portul de acolo a fost cel care ne-a facut sa luam decizia. Intr-adevar portul din Nidri s-a dovedit foarte util. De acolo pleaca toate crozierele care fac excursii pe insula. Tot de acolo poti inchiria si barca privata cu care sa vizitezi insula pe cont propriu. Seara, zona portului este foarte animata. Sunt foarte multe taverne si restaurante, baruri si terase in port.
Insa, am gasit si minusuri ale deciziei de a ne caza in Nidri. In primul rand, caracterul turistic al statiunii omoara spiritul grecesc. Totul este foarte comercial, buticuri cu suveniruri peste tot, foarte multa lume, terase arhipline si multa agitatie.
Ce am vizitat in Lefkada
Nidri
Daca ar fi sa mai merg inca o data in Lefkada, cu siguranta nu as mai alege Nidri. In afara de port, care iti ofera cateva variante de entertainment, statiunea nu da pe afara de frumusete (parerea mea). Plaja din Nidri este destul de ingusta, cu pietricele, dar are avantajul ca apa este limpede si intrarea se face lin. Nu sunt stanci, valuri sau curenti puternici si asta face ca locul sa fie potrivit pentru cei care nu stiu sa inoate sau pentru familiile cu copii. In rest, oraselul are foarte multe terase, taverne, iar seara este destul de animat. Portul se dovedeste foarte util daca alegi excursiile pe mare pe cont propiu sau organizate.
Bonus: poti vizita Cascada Dimossari.
Lefkada Town
O alternativa buna daca esti in cautare de locuri mai animate si populare este si Lefkada Town. Sincer orasul mi-a placut mai mult decat Nidri, iar centrul sau vechi m-a dus cu gandul la un mic orasel italian. Apusul in acest oras se vede demential. Nu am fost la plajele din apropiere, asa ca nici nu vi le pot recomanda.
Plajele din Lefkada
Egremni
Voi incepe cu una dintre cele mai populare plaje-simbol ale Lefkadei: plaja Egremni. Este considerata de asemenea si cea mai frumoasa plaja de aici. Ceea ce o face probabil atat de deosebita este culoarea apei, de un turcoaz pur, dar si relieful stancos spectaculos. Accesul la plaja se face fie pe mare, cu barca sau vaporul, fie pe treptele ce doar au fost refacute dupa cutremurul din 2015 cand s-au surpat. Traseul terestru este foarte frumos din punctul de vedere al panoramei, dar foarte solicitant la intoarcere cand trebuie sa urci pret de minute bune foarte multe trepte.
Plaja nu este amenjata, deci va trebui sa iti aduci cu tine tot ce este necesar: umbrela, prosop, apa, mancare, papuci (plaja nu are nisip fin, ci niste pietricele destul de deranjante daca mergi descult). Partea buna este ca este foarte lunga (2,5 km) si ai sanse sa nu te aglomerezi foarte tare, chiar si in perioade de plin sezon. Pentru mine un mic impediment a fost si apa care se adanceste foarte repede, iar din cauza curentilor, valurile sunt destul de mari. Desi stiu sa inot, mi s-a parut putin cam periculos, mai ales ca in apa, din loc in loc, mai stanci sau pietre ascutite pe care nu le vezi din cauza relifeului calcaros ce face ca apa sa fie opaca. Si inca un lucru, pe plaja nu exista salvamari.
Este o plaja care merita clar sa fie vizitata, insa o singura zi pentru mine a fost suficient, nu m-as mai intoarce acolo.
Porto Katsiki
O alta plaja, cu un acelasi relief stancos si apa turcoaz este si Porto Katsiki. Este foarte asemanatoare cu Egremni, ceva mai accesibila , insa aceasta accesibilitate o face sa fie si mai aglomerata. Pe plaja vei gasi si sezlonguri amenajate, dar pentru apa si mancare va trebui sa urci cateva trepte destul de abrupte. La capatul acestor trepte este si o parcare unde poti lasa masina contra cost.
La aceasta plaja se ajunge doar cu un mijloc de transport personal, iar drumul pana aici este destul de ingust, cu multe curbe si cam de aglomerat in plin sezon. Daca nu ai timp pentru ambele plaje, avand in vedere ca sunt destul de similare, eu as alege Egremni in detrimentul acesteia.
Mykos Gialos
Aceasta micuta plaja din Mykos Gialos mi-a placut foarte mult si din ce am vizitat as putea spune ca a fost locul meu preferat. Plaja este foarte linistita, marea foarte limpede si pasionatii de snorkeling vor putea chiar sa vada bancuri de pesti inotand printre picioarele lor. Este o plaja amenajata, o umbrela cu 2 sezlonguri costand undeva la 6 euro pe zi. In apropierea plajei sunt cateva taverne cu mancare buna la preturi foarte rezonabile. Atmosfera plajei te face sa te relaxezi total si sa inspiri spiritul grecesc. Ar fi si doua minusuri ale plajei. Unul dintre ele este faptul ca plaja este acoperita de pietre (trebuie neaparat sa ai papuci sau incaltamite speciala), iar cel de-al doilea drumul pana acolo. Din Nidri am facut aproximativ 1 ora si asta nu pentru ca distanta este mare, ci pentru ca drumul este de asa natura.
Kathisma
Kathisma este o plaja aflata in partea de nord vest a insulei. Plaja este foarte bine amenajata, o foarte mare suprafata din ea fiind plaje private, cu sezlonguri, umbrele, baldachine etc. Preturile la sezlong variaza intre 6 si 15 euro, in functie de plaja si de facilitatile acesteia. Partea buna a acestei zone este faptul ca are nisip fin, apa este limpede si turcoaz, iar intrarea se face lin. Sunt si cateva terase si taverne in spatele sezlongurilor, deci aveti cateva optiuni unde puteti manca de pranz sau bea o cafea buna. Am remarcat si foarte multe parapante pe plaja, peisajul din jur fiind propice acestui sport.
Foarte aproape de Kathisma este o plaja salbatica, foarte frumoasa, recomandata de localnici, Milos, unde noi nu am mai avut timp sa oprim din pacate, dar o amintesc aici pentru cei care prefera astfel de locatii.
Ce ar mai fi fost de vizitat in Lefkada – si nu am mai avut timp
Vassiliki – un mic sat pescaresc, foarte pitoresc, preferat de amatorii sporturilor nautice datorita curentilor favorabili din zona.
Agiofili Beach – este o plaja foarte frumoasa, cu pietris alb si apa turcoaz, aflata in apropiere de Vassiliki, amenajata cu umbrele si sezlonguri. Este destul de aglomerata, de aceea este recomandat sa ajungeti acolo destul de devreme. Parcarea costa aproximativ 7 euro pe zi.
Megali-Petra – este o plaja pentru iubitorii de natura si de peisaje salbatice. Aceasta nu este amenajata turistic, dar este foarte pitoreasca, cu nisip fin, pietris si multe stanci. Apa este destul de adanca si stancile o fac sa nu fie rcomandata celor care nu stiu sa inoate sau familiilor cu copii . De asemenea, nu exista restaurante sau baruri, deci va trebui sa veniti pregatiti cu de toate.
Alte activitati – Croaziera celor 7 insule
Asa cum ziceam la inceputul articolului, faptul ca am fost cazati in Nidri, ne-a oferit cateva avantaje. Unul dintre acestea a fost accesul la port si la excursiile pe mare, fie ele organizate sau pe cont propriu. Noi am ales doua astfel de excursii organizate si anume un Boat Party ( care pana la urma nu s-a mai tinut din cauza pandemiei) si Croaziera celor 7 insule.
Aceasta croaziera promite, asa cum sugereaza si numele, ca face turul a 7 locatii (nu le-as numi insule, desi recunosc ca suna mai atractiv). Astfel, la sfarsitul acesteia vei vizita : Plaja Egremni, Plaja Porto Katsiki, Kefalonia, Ithaka, Meganisi, Insula Scorpios si Madouri.
Plecarile in aceste croaziere sunt zilnice din portul Nidri, iar daca optati pentru o astfel de excursie trebuie sa stiti ca va va ocupa cam toata ziua (intre 9:30 si 18:30).
Prima oprire a croazierei se face pe plaja Egremni, unde se stationeaza aproximativ o ora si jumatate, suficient cat sa faceti o baie si cateva poze. Barca va ancora in apropiere de Porto Katsiki, in larg si nu in proximitatea tarmului. De pe barca poti sari si face o baie pret de 30 de minute dupa care se pleaca spre Kefalonia. Aici se viziteaza frumosul orasel pescaresc Fiscardo si se sta cam o ora si jumatate, timp in care te poti plimba sau poti lua pranzul.
Mai departe se pleaca spre insula Ithaca unde are loc o oprire de o ora, timp pentru o plimbare scurta in imprejurimi sau pentru o cafea la terasa. In continuare se viziteaza pestera Papanicolis, situata in partea de vest a insulei Meganisi. Pestera era foloista in Al Doilea Razboi Mondial de un submarin grecesc pe post de ascunzatoare. In spatele ei s-a format o mica plaja interioara.
Croazniera continua cu o plimbare in jurul insulei Scorpios, timp de 30 de minute, iar apoi se merge spre insula Madouri si inapoi in Nidri.
Experienta croazierei este destul de interesanta, insa exista si unele dezavantaje. Unul dintre ele este ca pierzi cam toata ziua, ceea ce este ok doar daca ai multe zile de concediu la dispozitie. Un alt dezavantaj este aglomeratia. Practic trebuie sa te lupti pentru un loc cu vedere, aproape de balustrade, pentru ca altfel de pe barca nu vezi mai nimic. Un alt dezavantaj este faptul ca fiind foarte multi oameni se pierde din timpul de vizita cu urcarea si coborararea de pe vas. De exemplu la Plaja Egremni am pierdut cam 20 de minute doar cu aceste operatiuni.
Sunt plusuri si minusuri pe care fiecare trebuie sa le cantareasca si sa vada incotro inclina balanta. Mie mi s-a parut ok, insa acum m-as gandi de 2 ori inainte sa achizitionez excursia, care apropo, a costat 25 de euro de persoana ( in 2021).
Am plecat din Lefkaada cu gandul de a ma intoarce pentru ca simt ca nu am vizitat inca tot ce se putea. Mi s-a parut o insula foarte frumoasa si care merita minutios explorata. Eu am stat cam 5 zile pline pe insula, dar sincer nu mi-au ajuns. Daca optati pentru un concediu in Grecia, Lefkada este o varianta buna si o recomand din inima.
Voi ce locuri din Grecia imi recomandati?
No Comment