Si a venit vara si pentru ca imi respect motto-ul nicio vara fara mare, ne-am facut bagajele si am plecat in vacanta in insorita Sicilia. In august, stiu – entuziasmul direct proportional cu caldura.
Ne-am organizat din timp si ne-am propus urmatorul plan: o zi in Catania, o zi in Taormina, 2 zile in Palermo, bifand si o zi de stat la plaja in frumoasa statiune Mondello, o zi in Agrigento si o zi in Lercara Friddi.
Da, suna a alergatura continua, dar n-am folosit degeaba cuvantul organizare in fraza de mai sus pentru ca am demonstrat ca pamantul e rotund si se poate fara a resimti densitatea drumului. Si oricum concediul de odihna e doar un nume din contractul de munca, pentru ca cel putin pentru mine nu este niciodata despre odihna fizica propiu zisa, ci despre experiente si incarcare spirituala.
Ziua 1 – Catania Catania
Ce noroc ca majoritatea low-costurilor au zboruri dimineata foarte devreme. Asa ca iata am adormit la Bucuresti si ne-am trezit in Catania. Cu o zi plina de soare si mult entuziasm, nu ne-am apucat de vizitat pana nu ne-am dat putin italieni si am oprit la prima cafenea din Piazza del Duomo sa luam “collazionne”: cappucino si un croisant respectiv cannoli – eram in vacanta in Sicilia, trebuia sa incep cu el.
Si am pornit.
Chiar la intrare in Piata Domului veti vedea Poarta Uzeda, vechea poarta de intrare in oras. Imediat in stanga Fontana Dell Amenano, iar in mijlocul pietei se ridica celebra Fontana dell’Elefante cu al sau Pallazo degli Elefante. Cea mai impozanta arhitectura o reprezinta insa Catedrala Sfintei Agata.

Am ales apoi sa mergem pe Via Etneea si am admirat pe rand Piata Universitatii, Basilica della Colegiata, Chiesa de San Michele, Amfiteatrul Roman pana am ajuns in Gradinile Bellini. Pe vremea cand am ajuns aici, caldura ne luase deja vreo 3 litri de lichide si 70% din energie astfel ca a trebuit sa ne retragem la cazare si sa evitam orele pranzului, urmand sa continuam cu vizitele spre dupa amiaza. Ne-am oprit totusi la Castelul Ursino, avand cazarea foarte aproape de el.

In drumul spre cazare am descoperit locuri deosebite si ne-am oprit putin pentru cateva fotografii. Merita sa mergi la pas prin Catania pentru ca in ciuda aspectului neingrijit, are o mare incarcatura istorica si fiecare zid, fiecare crapatura pare ca isi spune povestea.



Plimbarile pe seara sunt foarte placute pentru ca apar pe strazi si stradute, terase si negoturi, ce in timpul zilei nu sunt deschise. Via Etneea de mai devreme era acum incarcata cu terase, localnici si turisti, luminite, muzici si atmosfera de vacanta. Spre seara am ales sa mergem fara o tinta si privim pur si simplu Catania. Pasii ne-au indrumat spre poarta Garibaldi si apoi am coborat spre centru pentru un pahar de vin alb si un tiramisu.

Lucrul mai putin placut despre Catania este faptul ca in ciuda frumusetii sale, orasul este putin lasat in derizoriu, aspectul neingrijit isi spune amprenta asupra lui. Ca sa va dau un exemplu, chiar la intrare in zona centrala, langa fantana Dell Amenano se afla o piata de peste si alte produse locale, care m-a facut sa cred ca pietele noastre bucurestene sunt foarte curate. Cand am ajuns la poarta Uzeda, trecand ulterior prin acesta piata, am avut o senzatie ca atunci cand as merge la Ateneu sa ascult un concert simfonic, dar la intrare canta Guta. ?
Pertotal o experienta frumoasa. De incercat fructele de mare si peste gatit la terasele din piata de peste. In plus doar in Catania am gasit in piata … o bautura foarte interesanta si si foarte gustoasa, un amestec de sirop de fructe cu sifon.
Ziua 2 – Taormina
Din autogara Catania pana in Taormina am luat un bus ce ne-a lasat, o ora mai tarziu, chiar la intrare in oras. Se poate insa sa cobori si la poalele lui, la malul marii. Taormina se vede din departare ca fiind un orasel cocotat pe un varf de munte. In drum spre Taormina puteti admira si muntele Etna cu al sau vulcan. De cand am ajuns la poalele Taorminei nu mi-am putut dezlipi nasul de geamul autobuzului. Peisajul este atat de frumos incat nu te mai saturi de privit. Culoarea marii este de un albastru hipnotizant ce te face sa te pierzi in imensitatea ei. Si nu mai continui cu epitelele pentru ca suntem totusi pe un blog de travel, nu de literatura si o sa va spun ce plan am urmat odata ajunsi sus, in oras.


Am impartit ziua in 2 si am hotarat sa petrecem prima parte a zilei in oras, urmand ca dupa masa de pranz sa coboram spre plaja. Majoritatea obiectivelor in Taormina se intind intre cele doua porti ale orasului : Poarta Mesina si Poarta Catania. Noi neavand mult timp la dispozitie nu am avut timp sa ajungem pana acolo si am bifat cat de multe am putut in timpul avut. Am intrat prin Poarta Mesina, am continuat pe Corso Umberto si am vizitat Pallazo Corvaja, iar apoi ne-am indreptat spre Teatrul Antic. Aici am zabovit putin datorita privelistii superbe de care era pacat sa nu ne bucuram. De sus puteti vedea vulcanul Etna, dar si marea si celebra Isola Bela.


Isola Bela
Am luat-o apoi la pas catre Giardini Delle Ville Comunale , iar apoi am urcat catre centru, Palazzo Ciampoli si Piazza Del Duomo.
Pentru masa de pranz am ales ceva traditional, paste,un pahar de vin si multa apa pentru era luna august si era foarte cald. Bine hidratati ne-am abatut de la drumul de masina si am pornit pe un drumulet serpuit, spre plaja. Ne-am dat seama ca am facut bine sa pornim de sus in jos pentru ca drumul este lungut si destul de abrupt. Nu ne doream sa-l urcam la 40 de grade. Pastram experientele de genul acesta pentu altfel de excursii.

Giardini Delle Ville Comunale
Si am ajuns pe plaja. Am plecat pe soare si am ajuns pe o ploaie torentiala si, paradoxal, acesta a fost norocul nostru pentru ca abia asa am reusit să prindem un loc chiar in buza Isolei Bela. Trebuie sa stiti ca in jurul insulei sunt pietre deci ar fi recomandat sa aveti incaltaminte adecvata. Noi ne-am cumparat de langa plaja cu 5 euro o pereche, asta si pentru ca voiam sa facem snorkeling si fara chiar nu se putea. Apa era putin rece, dar chiar de la mal puteti vedea numerosi pestisori care inoata printre stanci. Frumos ar fi fost sa luam o barcuta si sa iesim mai in larg, dar timpul nu ne-a permis asa ca pastram pentru data viitoare. Cu siguranta va exista.

In concluzie un loc minunta! Un orasel micut, apasat de greutatea timpului ce a trecut peste el, o imbinare de mare, munte, istorie, cultura. Merita sa-i alocam mai multe zile, dar pana nu am ajuns acolo, doar din poze, nu i-am apreciat just frumusetea. Va recomand si voua sa in includeti pe lista voastra daca faceti o vacanta in Sicilia.
Si cu aceste 2 destinatii bifate, iata-ne luand a treia zi dimineata trenul si 3 ore mai tarziu am ajuns in Palermo.
Ziua 3- Palermo
Palermo m-a surprins într-un mod plăcut. Dupa Catania, m-aș fi așteptat să găsesc în Palermo un fel de Bronx al Siciliei avand in vedere și toate povestile cu mafia siciliana. Recunosc ca cinematograful meu interior lucrase si ma simteam cumva ca intr-un film cu gangsteri. Dar, in schimb, am gasit un oras frumos, turistic si ceva mai curat decat Catania. Nu l-aș numi linistit pentru că ziua este tranzitat de mii de turisti, iar noaptea prinde viata prin terasele care apar parca de nicaieri. Sunt multe lucruri de vazut aici strabatand bulevardul principal, dar si iesind din perimetrul turistic, veti intalni monumente istorice, locuri interesante si arta urbana. Este ofertant si din punct de vedere culinar. Daca il strabati vei gasi multe patiserii, tarabe cu gelato, fructe si legume din partea locului, iar ceea ce mi-a placut cel mai mult este faptul ca in jurul pietelor veti gasi peste si fructe de mare gatite pe loc de catre localnici. Yummy!
Daca va hotarati sa gustati findochia – un fruct dintr-o planta similara unui cactus, aveti grija sa nu il luati in mana ca pe un mar. Mie entuziamul noutatii mi-a luat mintile si am stat toata ziua scotand ace din palma cu penseta.

Am inceput plimbarea cu un gelatto si o plimbare in Parcul Garibaldi unde am vazut cel mai mare ficus vazut vreodata, dar si bustul lui Nicolae Balcescu.


Ne-am continuat drumul pe via Vittorio Emanuelle catre Fontana Pretoria, biserica San Cataldo, Santa Maria dell’Ammiraglio si Quatro Canti.

Fontana Pretoria

Santa Maria dell’Ammiraglio (stanga) si
Biserica San Cataldo (dreapta)
Cateva fotografii mai tarziu, ia-te ajunsi la probabil cel mai impozant monument din Palermo: Catedrala. Aici trebuie neaparat sa urcati pe acoperisul acesteia pentru ca pentru numai 5 euro veti avea parte de o priveliste minunata (de)asupra orasului. Arhitectura maiestuoasa ne-a impresionat si a meritat sa-i acordam cateva momente de contemplare.



Ne-am indreptat apoi pasii catre Porta Nova, iar in vecinatate am putut vizitat Palazzo dei Normanni cu a sa Capella Palatina. Si pentru ca odata ajunsi la Porta Nova eram la doar 20 de minute de mers pana la Catacombele Cappuccinilor, n-am ezitat sa grabim pasul intr-acolo si pot spune ca a meritat. Dincolo de o destinatie, este o experienta si va spun ca nu este pentru cei slabi de inger fiind o destinație destul de macabra. Pe langa sutele de cadavre expuse, cu adevarat impresionant este corpul micutei Rosalia, pastrat aproape intact din 1920.
Noptile în Palermo sunt destul de zgomotase, insa acest lucru face parte din personalitatea si farmecul orasului.
Ziua 4 – Plaja Mondello
Ajunsi aici dupa 3 zile de alergatura, soare, vizitat, soare, plimbat bagaje, soare… (cred ca ati inteles ideea) tipam in interior dupa o zi de relaxare si tolanire la…soare. Mondello este locul ideal pentru asta. In plus daca tot ne aflam in vacanta in Sicilia, trebuia sa vizitam macar o plaja, nu?
Ca amenajare, plajele in sine nu m-au impresionat foarte tare, fiind majoritatea private si destul de populate. Ce m-a cuecrit, insa, a fost apa extrem de calda, limpede si de un turcoaz hipnotizant.
Long story short: am stat la plaja, am inotat si am facut snorkeling. Desi zona de stanca era mai departe si n-am mai avut energie sa ajungem acolo, chiar si aici pe fundul apei poti vedea diversi pestisori care iti trec printre picioare si chiar se tin dupa tine. Puteti sa inchiriati hidrobiciclete sau barcute pentru o experienta mai ampla sau sa mergeti putin mai departe in rezervatia naturala Capo Gallo unde puteti admira un peisaj mai stancos si cu un aspect mai salbatic.

Ziua 5 – Lercara Friddi
In Lercara Friddi e bine sa poposesti daca vrei să iti petreci o zi in spirit pur sicilian, mergand in campagnia (asa numesc ei miciile ferme din periferiferia oraselului) unde poti gusta preparate traditionale precum riccota, fructe de cactus, smochine sau un preparat pur sicilian – pannele- un aluat din faina de naut, prajit, ce se mananca cu zeama de lamaie. Tot in Lercara poti trece pe langa casa bunicilor lui Frank Sinatra, asculta canzonette siciliene in prag de seara cand strazile prind viata si italienii ies la suete si plimbare in parcuri.


Daca nimeresti perioada Sfintei Marii, o sa ai parte si de zile de Festa, cand orasul este impodobit ca la Craciun si localnicii imbracati traditional fac parada pe stradutele oraselului, iar seara plimba incolonati statuia Sfintei Marii.

Tot aici am mâncat cel mai bun profiterol cu fistic gustat vreodata.
Nu te poti simti mai al locului ca intr un mic orasel sicilian. O zi petrecuta autentic, ce ne-a incarcat bateriile.
Ziua 6 – Agrigento
Ziua a 6-a a fost pe repede inainte si nu i-am facut dreptate bătrânului Agrigento. Nu-i vina noastra, sa se certe cu soarele. A fost o zi atat de torida incat nu stiam cum sa ne adapostim mai repede de caldura. Cu toate astea, am urcat pe stradutele inclinate ale acestuia pentru a strabate via Ateneea, admirând galeria de magazine, iar apoi, mai sus, până la catedrala San Gerlando. Din pacate s-a putut vizita numai o parte, fiind in reparatii, insa am putut admira o impresionanta bibiloteca.



Si dupa o vizita scurta la Santa Maria dei Greci si un pranz traditional cu pannini si paste, am coborat spre Valle dei Templi si plaja.




Ne-am fi dorit sa ajungem si la Scala dei Turchi, renumita plaja din sudul Siciliei, dar cu siguranta intr-o ocazie viitoare.
A doua zi in zori am ajuns în Palermo la aeroport si astfel se încheie frumoasa noastra vacanta in Sicilia. Povestea trece, amintirile raman.
No Comment