Intr-o frumoasa dimineata de duminica am realizat ca desi locuiesc de cativa ani buni in Bucuresti, nu am vizitat niciun muzeu. Da, stiu..shame on me! Daaar, o problema recunoascuta e pe jumatate rezolvata ( cred ca alta era zicala, dar intelegeti voi ideea) astfel ca am cautat repede sa indrept situatia. Nu am vrut sa merg in cele mai mari si populare si am cautat case muzeu micute, cochete cu arhitecturi impresionante. Nu le aveam in plan pe toate de mai jos, pe langa unele am trecut intamplator si am intrat, insa iata ca intr-o singura zi, am reusit sa vizitez toate cele 5 case muzeu de mai jos.
1. Casa Stork
Recunosc ca nu auzisem de aceasta casa- muzeu si incercand sa o gasesc am inteles si de ce. Desi intr-o zona relativ centrala, se afla pe o straduta laturalnica, fara sa beneficieze de indicatoare sau o promovare. Insa merita cautata pentru ca locul are un farmec aparte fiind invaluit intr-un pregnant aer artistic.
Muzeul “Casa Stork” adaposteste atelierele de lucru ale sotilor Frederic Stork si Emilia Cutescu-Stork, familie de sculptori si pictori. In casa-muzeu veti gasi expuse printre elementele de mobilier, sculpturile, picturile, desenele si acuarelele artistilor.
Casa te impresioneaza inca de la intrare prin sala sa de primire, decorata in intregime cu picturi murale. Aerul artistic este foarte prezent in toate incaperile, in una dintre ele exista chiar si o fantana functionala, ce servea drept inspiratie artistilor.
La exterior, cladirea este inspirata din arhitectura in stil anglo-flamand, cu barne de lemn, ziduri colorate in rosu. Frederic Stork a realizat si amplasat personal elementele decorative de pe fatada casei.
In curtea casei se regasesc si ramasitele din frontonul central al Palatului Universitatii din Bucuresti, distrus in timpul bombardamentelor aeriene americane din 4 aprilie 1944, iar in spatele casei este gradina privata, care din pacate nu este amenajata pentru vizitatori.
Pret intrare: 5 lei
Cum Ajung: Str. Vasile Alecsandri, nr. 16, RATB: 1, 19, 23, 27, 123, 124
Detalii program aici.
2. Theodor Pallady – Casa Melik
Este una dintre cele mai frumoase case negustoresti din Bucuresti si singura deschisa publicului. Arhitectura si curtea sa te vor cuceri de la prima privire.
Casa a apartinut celui mai important propietar al ei, Iacob Melik, sustinator al actiunilor revolutionare de la 1948. Muzeul adaposteste colectia de arta a sotilor Serafina si Gheoghe Raut, ce cuprinde si panze semnate de Theodor Pallady si peste 800 de desene din perioada sa pariziana.
Pe langa acestea, colectia cuprinde si picturi de școală franceză, olandeză, engleză și spaniolă din secolele XVI-XIX, sculptură mică antică și renascentistă, textile, piese de mobilier, ceramică orientală şi alte obiecte de artă decorativă. In gradina se regasteste statuia lui Theodor Pallady.Recunoasc ca pe mine cel mai mult m-a impresionat casa, atat ca arhitectura interioara cat si exterioara.
Merita sa stati 15 minute si sa va relaxati pe bancutele din curtea sa si sa admirati peisajul.
Pret bilet: 10 lei
Cum ajung: Str. Spătarului nr. 22
Detalii program aici.
3. Casa Filipescu-Cesianu: Muzeul Varstelor
Daca veti face o plimbare pe Calea Victoriei, imposibil sa nu treceti pe langa aceasta casa cu arhitectura impresionanta in stil eclectic-francez de sfarsit de secol XIX si o curte primitoare.
A apartinut in trecut mai multor familii de aristocrati precum Iancu Filipescu si Maria Ghica Filipescu. Acum s-a amenajat aici un muzeu al varstelor, unic in Romania, unde veti putea afla istoria vieţii intime, de acasă, a familiei şi modul de trai al românilor din ultimii 300 de ani. Este practic un proiect de antropologie urbana, modern, bine amenajat si documentat ce urmărește viața bucureștenilor pe parcursul secolelor XVIII – XX, si cuprinde diferite sfere ale vieții : aspect, îmbrăcăminte, obiceiuri, arme , educație, design interior etc. Are si o usoara tenta filozofica, te pune pe ganduri cu privire la trecerea timpului si la legatura dintre trecut si viitor. Totodata introduce ideea conform careia fiecare om poarta pe fata propiul muzeu al varstelor, iar fiecare dintre noi imbatranim conform sumei experientelor acumulate de-a lungul vietii si nu neaparat conform mostenirii genetice.
Trebuie sa ajungi aici cu chef de citit pentru ca muzeul are numeroase panouri explicative, astfel ca desi nu este un muzeul mare, puteti petrece aici chiar si 2 ore.
In aceeasi curte se gaseste inca o sala expozitionala numita Lampidarium, unde sunt expuse fragmente din frescele fostei Manastiri Vacaresti.
Pret bilet: 5 lei
Cum ajung: Calea Victoriei, nr. 151, S.T.B: 126, 300, 368
Metrou: Piata Victoriei
Detalii program aici.
4. Muzeul Casa Severeanu
Am descoperit intamplator acest muzeu, fiind de fapt in cautarea unei alte adrese. M-a impresionat arhitectura casei si am realizat apoi ca este si un muzeu aici, asa ca am intrat. Am aflat ca aceasta casa superba, intr-un stil emblematic sfarsitului de secol XIX bucurestean, cu numeroase ornamente in stil baroc, apartinea doctorului George Severeanu si sotiei sale, Maria.
Dr. Severeanu a fost intemeietorul radiologiei romanesti si un fin colectionar de arta. A strans de-a lungul vietii nu mai putin de 12000 de piese de colectie, pe care ulterior le-a donat statului roman, cu conditia sa ii transforme casa intr-un muzeu. In colectia sa veti gasi vase grecesti antice, statuete de lut, de bronz, manuscrisuri, sticlărie romană, geme şi camee antice, ceramica aparţinând culturilor Cucuteni, Vădastra, Wietenberg şi Boian, monede grecesti, dace, romane, medievale etc. Colectia numismatica a doctorului Severeanu este una dintre cele mai valoroase din tara.
Pe de alta parte veti ramane surprinsi de cat de modern amenajata este aceasta casa-muzeu, ea fiind consolidata si reamenajata in 2013. Veti gasi tablete cu informatii despre fiecare exponat in parte si vitrine moderne, dar si holograme 3D ale obiectelor. Tot aici veti gasi si o doamna vorbareata, care mi-a povestiti cam tot ce v-am scris mai sus si alte lucruri in plus despre istoria casei si despre exponate.
Pret bilet: 5 lei
Cum ajung: Str. Henri Coandă nr. 26, RATB 300, 381
Detalii program aici.
5. Theodor Aman
O alta casa muzeu superba pe care m-am bucurat sa o descopar a fost aceea a lui Theodor Aman, pictor, grafician, pedagog si academician roman. Casa a fost construita dupa un proiect realizat chiar de artist. Acesta s-a ocupat in detaliu de decorarea exterioara, dar si de cea interioara a casei. Astfel, aici veti vedea pictura murala, vitralii, tamplarie decorativa, lambriuri si mobilier realizate chiar de acesta. In casa va intampina o pregnanta atmosfera Belle Epoque, precum si lucraile artistului fiind prima casa – atelier din Bucuresti.
Pret bilet: 5 lei
Cum ajung: str. C.A. Rosetti nr. 8, RATB: 122, 137, 138, 268
Detalii program aici.
Acestea ar fi cele 5 propuneri ale mele, case muzeu de vizitat intr-o duminica. Cu siguranta voi mai descoperi si altele si voi face un update acestui articol.
Voi ce alte case muzeu din Bucuresti ati mai vizitat?
2 Comments
Va multumesc enorm!
Chiar ma gandeam unde sa o scot pe mama mea, foarte batrana, care este mare iubitoare de muzee.
Mi-ati dat niste idei deosebite.
Cu mult drag 🙂