Parisul este cu siguranta o destinatie careia merita sa-i aloci cel putin 7 zile daca vrei sa te bucuri de toate locurile minunate pe care le ofera si de spiritul parisian. Daca, insa, timpul sau bugetul nu permite o sedere atat de generoasa, iata propunerea mea pentru o vizita de 3 zile in Paris si de a lua contact cu atmosera cocheta a acestuia.
Ziua 1
Arcul de Triumf
Monument emblematic al Parisului, Arcul de Triumf a fost inaltat in cinstea celor care au luptat pentru Franta, in special in perioada razboaielor napoliniene. Pe exterior sunt inscriptionate numele generarilor si razboaielor purtate, iar in interior este amenajat un muzeu ce expune povestea Arcului, de la infintare si pana in prezent.
Din muzeu se poate urca pe terasa unde veti descoperi o superba panorama asupra Parisului cu cele 12 artere majore ce se desprind din piata Charles de Gaulle, avand in prim plan celebrul bulevard Champs-Élysées. Tot de aici veti putea admira turnul Eifel, biserica Sacre Coeur in departare, dar si terasele cochete amenajate pe acoperisurile cladirilor.

Champs-Élysées vazuta din Arcul de Triumf
Pret bilet: 12 euro (adulti)
Cum ajungi:
Cu metroul: liniile 1, 2 si 6 statia Charles-de-Gaulle-Etoile
Cu RER: linia A, stop Charles-de-Gaulle-Etoile
Cu autobus: liniile 22, 30, 31, 52,73,92
Mai multe informatii despre orar si bilete gasiti aici .
Champs-Élysées
Plecand de la Arc, la picioare vi se va asterne impoazntul bulevard
Champs-Élysées, locul unde isi au adresa marile branduri de lux, fiind si raiul pasionatilor de shopping. Acesta se intinde pe o distanta de aproximativ 2 kilometri, intre Piata Charles de Gaulle si Piata Concordia. De-a lungul strazii puteti admira vitrinele brandurilor de lux, teatre, cafenele, restaurante. Chiar inainte de Place de la Concorde puteti admira Grand si Petit Palais, iar pe trotuarul opus acestora, va puteti odihni sau manca o inghetata in Jardin du Champs-Élysées. De asemenea, puteti sa luati o gustare a una din multele “Boulangerie” cu produse specific frantuzesc.
Place de la Concorde
Este una dintre cele mai mari piete publice din Paris. Ea separa bulevardul
Champs-Élysées de gradinile Tuileries, iar in cele 8 colturi ale acesteia sunt statui reprezentand orasele franceze: Lille, Strasbourg, Lyon, Marseille, Bordeaux, Nantes, Brest si Rouen .

Jardin de Tuileries
Gradiniile Tuileries se intind intre Place de la Concorde si Muzeul Luvru. Aici va puteti pierde pe cele 6 alei ale sale admirand arborii si arbustii plantati de-a lungul acestora, fantanile sau, daca timpul va permite, puteti vizita cele 2 muzee de arta aflate in partea vestica a acestuia: Jeu de Paume si Musee de l’Orangerie.
Intrarea la Jeu de Paume este de 10 euro
Mai multe detalii despre pret si program, dar si o interfata pentru achizitionare online gasiti aici
Intrarea la Musee d’Orangerie este de 9 euro
Mai multe detalii aici
Nu parasiti gradinile pana nu faceti un popas si la Arcul de Triumf Carrousel.
Luvru
Strabatand gradinile Tuileries veti ajunge la Luvru, cel mai mare muzeu de arta si istorie al Frantei si unul dintre cele mai mari din lume. Luvru merita sa-i aloci cat mai mult timp si din acest motiv as propune ca in prima zi sa vizitati doar gradinile exterioare ale acestuia, urmand ca in urmatoarea sa patrundeti in universul sau cultural, odihniti si in tihna.
Ile de cite
In continuare va propun sa va indreptati pasii catre Ile de Cite, “inima orasului”. Aceasta insula formata pe Sena este situata chiar in centrul Parisului si este locul in jurul caruia in epoca medievala s-a format orasul. Ile de la Cite gazduieste 3 dintre cele mai frumoase monumente ale Parisului: Palatul Conciergerie, Saint Chapelle si catedrala Notr Damme
Conciergerie
Este primul Palat regal, ce se remarca prin stilul sau gotic, cateva din incaperile sale fiind conservate autentic din perioada medievala. Ulterior mutarii regilor in Palatul de la Luvru, acesta devine inchisoare, aici fiind inchisa insasi Maria Antoaneta.
Pret intrare: 9 euro
Programul de vizitare si reducerile de pret le gasiti afisate aici .
Saint Chapelle

Saint Chapelle impreuna cu Conciergerie fac parte din vechile vestigii ale Palatului Regal. Considerata o capodopera a stilului gotic, capela se remarca prin vitraliile sale superbe, 15 la numar, fiecare intruchipand cate o scena religioasa.
Pret intrare : 10 euro
Alte informatii utile le puteti gasi aici .
Catedrala Notr Damme
Considerata a fi un simbol al arhitecturii gotice franceze, Catedrala Notr Damme va va impresiona prin maretia sa arhitecturala, atat la exterior, cat si in interior. La exterior puteti admira elementele decorative variate (judecata de apoi reprezentata chiar la intrare, demoni si himere, dar si rozeta aflata pe fata de vest), iar la interior va vor impresiona majestoasele vitralii. Poate aveti noroc sa nimeriti chiar in timpul slujbei pentru a asculta sunetul impozant al orgii ce reverbereaza in peretii grandiosi sau cantecul angelic al corului. (slujbele se tin intre 17:30 si 19:00).

Accesul in catedrala este gratuit, insa daca doresti sa urci in cele 2 turnuri ale sale, pretul unui bilet este de 10 euro . Info aici.

Cum ajungi in Ile de la Cite:
Metrou: linia 1 – statiile Hôtel de Ville , Châtelet, linia 4 – statiile Cité ou Saint-Michel, linia 7, 11 si 14 – statia Châtelet
RER: line B, station Châtelet, linia C- statia Saint-Michel
Autobuz: 21, 38, 47, 58, 70, 72, 74, 81, 82, 82 & Balabus
Cu aceste locatii bifate iti propun in prag de seara, o plimbare fara directie pe malul Senei admirand totodata si anticariatele, tarabele cu vechituri si artistii locali ce-si duc veacul pe langa Sena. Pentru a te integra in peisajul local, sugerez sa iei cu tine si o sticla de Bordeaux si sa ciocnesti un pahar pe promenada de langa raul ce strabate Parisul, intocmai cum fac si tinerii localnici.
ZIUA 2
Trebuie sa te odihnesti bine dupa prima zi pentru ca urmeaza inca o zi de alergatura prin romanticul Paris. Iata cu ce iti propun sa continui calatoria.
Luvru
Luvru este la ora actuala cel mai vizitat muzeu din lume, iar o zi nu este suficienta pentru vizitarea lui, Luvru fiind o experienta in sine, insa, cu putina organizare poti bifa parti din galeriile pe care ti le doresti plus o intalnire cu celebra Mona- Lisa, capodopera lui Leonardo Da Vinci. Contra cost poti opta pentru tururi ghidate sau iti poti lua un audio guide, iar daca vrei sa sari peste coada de la intrare (ceea ce iti recomand) poti achitiona biletul online, cu un cost aditional insa.

Pret intrare: 15 euro
Preti bilet online, skip the line: 17 euro
Informatii despre orarul, galeriile si expozitiile muzeului, dar si despre cumpararea online a biletelor le puteti afla de aici
Cum ajungi:
Metrou : linia 1 si 7, statia Palais-Royal Musée du Louvre, linia 14 – statia Pyramides .
Autobuz: liniile 21, 24, 27, 39, 48, 68, 69, 72, 81, 95
Opera Garnier
Dupa ce consideri ca experienta Luvrului este suficienta , propun sa urmezi Avenue d’Opera, bulevard ce te va duce in aproximativ 20 de minute la Opera Garnier. Opera Garnier, cunoscuta si sub numele de Opera din Paris, este construita in stil eclectic si considerata o opera arhitecturala de valoare. Puteti vedea pe site-ul oficial, activitatile propuse pentru aceata locatie.
In proximitatea Operei puteti intra pentru a servi pranzul sau doar o cafea la Grad Cafe, aflat pe bulevard des Capucines, cafeneaua cunoscuta in istorie ca fiind locul unde a avut loc prima proiectie cinematografica a fratilor Lumiere.
De aici va puteti indrepta spre nord, catre biserica Sacre Coeur si cartierul Montmarte si in caz ca o sa considerati ca aveti vreme puteti face o escala pentru cateva fotografii la Moulin Rouge.
Dealul Montmartre
Intreaga zona Montmarte are un farmec aparte, find cea mai inalta zona din Paris si oferind o panorama superba asupra orasului. De asemenea, este zona unde numerosi artisti celebri precum Amedeo Modigliani, Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Edgar Degas, Henri de Toulouse-Lautrec, Pablo Picasso,Vincent van Goghau avut atelierele de creatie. Daca timpul va permite puteti sa afceti o plimbare prin cimitirul Montmarte. Tot aici este zona vietii de noapte unde isi au adresa multe cluburi de noapte si cabarete.
Cu siguranta veti simti atmosfera boema imprimata de artisti asupra zonei. Merita o plimbare pe stradutele pitoresti, in prag de seara.

Cimitirul Montmarte
Este al treilea ca marime din Paris si aici se afla inmormantati foarte multi artisti celebri ale caror morminte impunatoare si cavouri imperiale le puteti vizita : Alexandre Dumas, Stendhal, Emil Zola, Edgar Degas, Francois Truffaut si multi altii. La intrare veti primi o harta pentru a va ghida spre mormintele pe care vreti sa le vedeti. Cimitirul este in sine un muzeu in aer liber cu intrare gratuita.
Sacre Coeur

Biserica Sacre Coeur, se afla pe dealul Montmarte, fiind construita in cel mai inalt punct al orasului si remarcandu-se prin stilul arhitectural bizantin. Pentru a ajunge aici va fi nevoie de putin efort, intrucat drumul spre biserica este in panta si va trebuie fie sa luati funicularul ce urca dealul de la baza si pana la biserica, fie sa urcati pe jos treptele, care nu sunt neaparat putine. Pretul unui bilet la funicular este acelasi cu cel al unui bilet de metrou, in jur de 1,90 euro si calatoria dureaza doar 1 minut jumate, deci daca sunteti obositi sau in criza de timp, poate fi o solutie rapida.
Inca de pe trepte se poate vedea de sus orasul, cu principalele sale obiective in departare. Daca, insa, vrei o priveliste mult mai buna, iti recomand sa urci in cupola bisericii de unde se vede panorama 360 a Parisului. Singurul dezabantaj este ca nu exista un lift si este ceva de urcat, insa efortul este bine rasplatit.
Pret intrare biserica: intrare libera
Cum ajung:
Din pacate nu este un singur mijloc de transport direct catre Sacre Coeur, ci va trebui sa combinati metroul cu autobuzul sau mersul pe jos. Aveti aici combinatiile cele mai facile.
Si la final de zi, daca tot sunteti in cea mai boema zona a orasului, va recomand sa cinati intr-unul dintre restaurantele de pe collina Parisului cum ar fi spre exemplu restaurantul Moulin de la Galette, pe care il recunoasteti dupa moara de vand aflata chiar la intrare.
ZIUA 3
Cartierul Latin
In ziua a treia va propun sa vizitati partea din sudul Senei si sa incepeti calaltoria din Cartierul Latin, unul dintre cele mai populare cartiere ale Parisului si de asemenea destul de prietenos cu orice buzunar intrucat aici, fiind o zona studenteasca, preturile sunt ceva mai scazute. Daca veti lua la pas stradutele acestui caetier veti descoperi multe cafenele si restaurante ce ofera meniuri gustoase la preturi foarte accesibile.

Tot aici puteti admira celebra Universitate Sorbona, una dintre cele mai cunoscute din lume. Universitatea se poate vizta, insa doar in grupuri organizate cu tururi in limba franceza. Pretul unui bilet este de 9 euro pentru adulti si 4 euro pentru studenti.
Cum ajung
Cu metroul: statiile Saint-Michele, Rennes, Saint Sulpice, Odeon, Clunny- La Sorbonne
Pantheon
Strabatand cartierul latin trebuie sa faceti o vizita si la Pantheon. Pantheonul a fost construit pentru a servi drept biserica, insa acum a devenit un memorial, ce adaposteste ramasitele unor personalitati franceze. Fatada cladirii este construita dupa asemanarea Pantheonului din Roma.

Pret intrare: 9 euro
Cum ajung
Metrou: linia 1
RER: linia B
Autobuz liniile 21, 27, 38, 82, 84, 85, 89
Mai multe informatii aici .
Gradinile Luxembourg
Purtati-va pasii catre Le Jardin de Louxembourg, unul dintre cele mai frumoase parcuri din Paris, ce se intinde pe aproximativ 23 de hectare. Aici puteti admira arborii plantati de-a lungul aleilor principale, florile ce impodobesc gradina, dar si frumoasa fantana a familiei de Medici. Tot aici puteti vedea Platul Luxembourg, locul unde in prezent au loc intalnirile senatului.
In majoritatea parcurilor din Paris puteti observa scaune de fier, unde te poti aseza si admira frumusetile parcului. Numerosi parisieni vin aici in pauza de pranz pentru a servi masa in mijlocul naturii.

Catacombes du Paris
La aproximativ 20 de minute de mers spre sud de la gradinile Luxembourg, se afla catacombele Parisului. Pentru amatorii de lucruri ceva mai macabre, acestea se pot vizita.
Pret intrare : 13 euro
Cum ajung:
Metrou sau RER statia Denfert Rochereau
detalii despre program, preturi si activitati, aici .
Turnul Montparnasee

Daca sariti peste vizitarea catacombelor, la 15 minute de Gradinile Luxembourg se inalta Turnul Montparnasse, pana in 2011 fiind cel mai inalt skyscraper din Paris. La baza este o cladire de birouri, insa sus, exista un restaurant si o terasa deschisa publicului si totodata ofera una dintre cele mai frumoase panorame asupra orasului, Le Ciel de Paris fiind si cel mai inalt restaurant panoramic din Europa. Preturile de vizitare a observatorului sunt putin cam mari, dar daca esti un pasionat al vederilor panoramice, turnul isi merita banii.
Preti intrare: 18 euro
Mai multe informatii aici
Domul invalizilor
Construit in scop de spital militar pentru a trata ranitii din razboaiele europene, in prezent Domul invalizilor adaposteste mormantul lui Napoleon, a familiei si copiilor sai, dar si al unora dintre generalii sai, Muzeul Armelor (cel mai mare muzeu militar din lume), biserica Domului si Muzeul Planoreliefurilor. O sa aveti parte de o priveliste frumoasa daca veti strabate Esplanada Invalizilor, pana la podul Alexandru al-II-lea. Puteti merge apoi pe malul Senei pana la Turnul Eifel.

Pret intrare: 12 euro
Cum ajung:
Metrou Linia 8, statiile Latour-Maubourg, Invalides , Linia 13, statiile Saint-François-Xavier, Invalides, Varenne
RER: Linia C statia Invalides
Autobuz: liniile 28, 63, 69, 80, 82, 83, 87, 92, 93
Turnul Eifel
Ultima atractie pe lista mea este simbolul Parisului, Turnul Eifel. Nu intamplator l-am lasat spre finalul listei si spre finalul zilei. Seara Turnul este luminat de mii de beculete, ceea ce ofera un spectacol vizual extraordinar. Nu degeaba Parisul mai este numit si Orasul Luminilor, de aceea cred ca ar trebui sa va faceti drum in jurul turnului, in prag de seara.
Daca pana acum l-ati putut vedea din departare, din aproape orice punct ceva mai inalt al orasului, acum puteti face o plimbare chiar pe langa baza lui si chiar urca si lua cina la unul din cele 2 restaurante organizate in turn sau doar sa va bucurati de o noua panorama asupra Parisului in prag de seara. Un inconvenient al acestui moment al zilei ar fi faptul ca fiind una dintre principalele atractii, este mai mereu aglomerat, cu precadere la orele serii. Sunt doua lifturi ce urca in turn, iar cozile la acestea ajung sa fie destul de consistente.
Un interval bun de vizitat este si dimineata, daca ajungeti putin inainte de ora 9, ora de deschidere. Daca stiti din timp cand veti merge la Paris va puteti achiziona online biletele de urcare si astfel scurtati putin timpul de asteptare, insa trebuie sa le achizitionati chiar si cu 2 luni in avans, cererea fiind foarte mare.

Turnul poate fi vizitat la etajul 1, etajul 2 si la etajul din varf, iar in functie de asta variaza si preturile. Pentru experienta completa pretul unui bilet este de 19,40 euro, dar mai multe detalii despre lista de preturi le gasiti pe site-ul lor oficial .
La poalele turnului se intinde Parcul Champs de Mars unde va puteti relaxa pe gazonul verde sau face fotografii cu turnul. Un alt punct numai bun pentru fotografii este si Piata Trocadero, aflata pe malul opus Turnului.
Cum ajung
Metrou : linia 9, statia Trocaderolinia 6, statia Bir-Hakeim, linia 8, statia Ecole Militare
RER: linia C
Autobuz: liniile 42 si 84

Croaziera pe Sena
Pentru a incheia excursia in Orasul Luminilor si al romantismului asa cum se cuvine, va recomand ca de la turn sa va suiti pentru o cina sau doar pentru o plimbare, intr-una dintre ambarcatiunile de pe malul Senei. Acestea ofera excursii pe Sena, de aproximativ o ora, de la Turnul Eiffel si pana la Pont Neuf (Ile de Cite). Veti trece astfel pe sub cele mai frumoase poduri din Paris si veti vedea intreg centrul istoric invaluit in lumina. O experienta vizuala inedita si totodata romantica si cocheta, pe care este bine sa o traiti macar o data. Sunt mai multe companii ce ofera astfel de croaziere, iar preturile variaza de la 6 euro si pana la 60 plus in functie de serviciile dorite ( pranz, cina, petrecere pe croaziera, cerere in casatorie etc).
Va las aici un link al uneia dintre companii, pentru a va face o idee
https://www.bateaux-mouches.fr/en/cruise
Sper ca am reusit prin traseul propus sa va fac sa va intrati putin in atmosefra parisiana si sa va doriti sa va intoarceti pentru mai mult, pentru ca mai sunt atat de multe alte lucurui de vizitat si explorat in Paris ( Palatul Versailes, Disneyland, Muzeul D’Orsay, Centrul Pompidou si multe altele). Eu am incercat sa expun cat mai multe, insa, desigur, unele dintre ele pot fi pastrate si pentru o ocazie viitoare si sa alegeti doar ce considerati ca e pe gustul vostru. Eu am fost de 2 ori si tot nu cred ca am vazut suficient. La Paris o sa ma intorc intotdeauna cu emotie si incantare.
#pariswonderland
2 Comments
Buna,
Incerc sa imi dau seama când e scris articolul, ca sa văd dacă mai sunt valabile prețurile. 🙂
Este din 2019. Cel mai probabil au nevoie de update preturile ?