Buget și organizare
Anul acesta am vrut neapărat să vizitez un târg de Crăciun și am facut chiar și o listă cu cele care mi-au atras cel mai mult atenția. Detalii aici. Până la urmă am hotărât să mergem la târgul de Crăciun din Budapesta și am ales varianta cu mașina.
Am început să mă oganizez devreme, încă din septembrie, așa că am găsit o cazare destul de rentabilă (190 de euro – apartament pentru 4 persoane, 3 nopți, situat la aproximativ 10 minute de clădirea Parlamentului). Având în vedere că am ales să mergem cu mașina, am scăpat de achiziția biletelor de avion cu care aș fi început în mod normal. Chiar și așa, am aruncat un ochi pe prețuri și un bilet cumpărat la sfârșit de septembrie costa în jur de 600 de lei de perosonă! Foarte mult în comparație cu benzina care ne-a costat 400 de lei dus-întors (100 de lei de persoană).Cu cazarea și drumul asigurate, nu mi-a rămas decât să aștept data plecării.
Buget cazare + drum : 550 lei/persoană
Ce-am văzut în Târgul din Budapesta
Nu știu cum a fost în alți ani, însă anul acesta târgul are 2 nuclee principale: unul în fața bisericii Sf. Ștefan și al doilea în Piața Vorosmarty, dar târgul se întinde și pe străzile și străduțele ce unesc aceste două locuri.
Tot centrul este frumos ornat și împodobit de sărbătoare. Dar nu vă imaginați că atmosfera este așa cum se vede în poze. În această perioadă sunt zeci de mii de oameni care străbat străduțele festive în prag de seară. Cel mai aglomerat mi s-a părut în fața bisericii Sf. Ștefan unde efectiv se mergea ca la metrou la Victoriei dimineața. Nu reușeam să ma opresc să mă uit la căsuțele cu suveniruri și obiecte de artizanat, așa că am ieșit rapid din această zonă. Tot aglomerată era și faimoasa stradă Vaci, dar, ce-i drept, era și printre cele mai frumos ornate.
Printre cele mai populare obiecte din târg se numără bineînteles suvenirurile ( magneți, brelocuri, cutiuțe muzicale, pernuțe cu lavandă, săpunuri), dar și obiecte din piele, lut sau blană confecționate manual. Toate obiectele comercializate trebuie să fie certificate de un juriu al Uniunii Asociaţiei de Artă Populară din Ungaria.
Vedetele târgului aș spune totuși că sunt stand-urile cu mâncare trandițională ungurească. Langoși, kurtosi, gulaș, cârnați, rață pe varză și papricașul sunt doar câteva dintre mâncărurile cu care te îmbie localnicii.
Langoșul este pus la loc de cinste, putând fi servit în orice combinație : cu branză și smântână, cu ceapă , cu carne sau cârnați. De altfel, în târg curg râuri de vin fiert, roșu sau alb, ciocolată caldă și ceai. Trebuie neapărat să încercați din varietatea de kurtoși ce pot pot fi cu nucă, cu fructe sau umpluți cu diverse creme (ciocolată, fistic, frișcă).
Dacă doriți o privire panoramică asupra târgului de Crăciun, puteți face o tură în Ochiul Budapestei, roata panoramică din Vorosmarty.
Prețurile în târg sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mari decât în afara acestuia.
Orientativ: un pahar de vin fiert : 900 Huf – 13 lei ( în afar târgului – 7 lei)
Langoș: 1300 – 2000 Huf – 18-30 lei ( în afara târgului – 11 lei)
Gulaș : 2500-3500 Huf (36-50 de lei) ( în afara târgului 15-20 lei)
Cârnați : 3000-3500 Huf (43-50 de lei)
Am cumpărat și un cârnat de pregătit acasă și aproximativ 600 de grame au costat 90 de lei .
Alte fotografii:
Ca o concluzie: Budapesta merită vizitată în orice anotimp pentru că este un oraș minunat, cu multe atracții, istorie și arhitecturi impresionante. Iar dacă o vizitezi în timpul Crăciunului, primești bonus și acest târg care îi sporește frumusețea și îi oferă un farmec aparte.
În total am cheltuit pentru 3 zile, mâncare, cazare și drum în jur de 900 de lei de prsoană. Eu zic că este o sumă mai mult decât onestă și credeți-mă că orașul merită toți banii. Mai multe despre oraș și ce avem de vizitat în Budapesta găsiți aici.
Spor la călătorit!
No Comment