Ziua 1- Explorați malul vestic al Dunării -Buda
Buda a fost un oraș de sine stătător până în anul 1873 când a fost unit cu orașul Pesta, luând astfel ființă Budapesta. Ca și relief, Buda este construit pe coline, iar Pesta are un relief așezat. Buda este locul de locuit și de odihnă al capitalei cu zone economice la sud și nord și ocupa o treime din întreaga suprafață. Pe acest mal al Dunării se găsesc și cele mai populare atracții din oraș.
Chain Bridge
Începeți explorarea orașului din piața Adam Clark, situată la capătul Podului cu Lanțuri și la poalele castelului Buda. Este kilometrul 0 al Budapestei. Puteți admira de aici faimosul Pod cu Lanțuri, primul pod permanent construit peste Dunăre, ce a unit Buda de Pesta, inaugurat în 1849. Este considerat un semn al progresului și unul dintre cele mai importante monumente industriale ale Europei.
Dealul Castelului
Din piața Adam Clark se urcă pe dealul din Buda, spre castel. Aici se poate ajunge pe jos, însă urcarea poate fi destul de solicitantă. Ca variante de transport se poate lua autobuzul sau funicularul ce se află exact la baza dealului. Acesta urcă exact până la poarta castelui Buda. Dacă alegi mersul pe jos, vei descoperi pe prcurs numeroase locuri de unde se vede absolut superb panorama orașului.
Casteleul Buda
Casteleul Buda mai este cunoscut și ca Palatul Regal, are astăzi o cu totul altă formă decât cea inițială, datorită numeroasele restaurări la care a fost supus. Este intersant sa ajungeți aici la ora 12:00 când se schimbă garda. Clădirea este impunătoare și vă poate ocupa câteva ore bune.
Bastionul Pescarilor
Una dinte cele mai populare atracții ale Budapestei. Se află în continuarea Castelului Buda și oferă o vedere superbă asupra Budapestei, vedetele fiind clădirea Parlamentului și Dunărea. În mijlocul bastionului se înalță statuia lui Ștefan I al Ungariei.
Bastionul are o arhitectură specială în stil neogotic și neoromantic și a fost numit după breasla pescarilor care a fost responsabilă cu apărarea acestei porțiuni a zidurilor orașului în Evul Mediu. Cele 7 turnuri reprezintă cele șapte triburi maghiare care s-au așezat în Câmpia Panonică în 896.
Biserica Matthias
Numită dupa cel mai iubit rege din perioada medievală, biserica Matthias se află în imediata apropiere a Bastionului Pescarilor. Este de asemenea foarte vizitată și deși are o taxă de intrare ( aprox. 26 de lei), merită cu prisosință toți banii. Arhitectura sa este cu adevărat impresionantă, atât la interior cât și la exterior. În istoria sa, biserica a fost sub stăpânire turcească, atunci când Ungaria a fost sub asediu, de aceea se pot încă observa influențele orientale, atât în interior cât și la exterior ( acoperișul prezintă ornamente cu influențe orientale).
Citadela
Situată pe muntele Gellert, Citadela oferă o altă perspectiva asupra orașului, fiind construită în cel mai înalt punct al acestuia. A fost ridicată de autoritățile militare austriece în anul 1854, iar în prezent face parte din Patrimoniul Unesco, fiind un important monument istoric al orașului și al locuitorilor Budapestei. Statuia Libertății, amplasată pe versantul estic, reprezintă simbolul eliberării Ungariei de către Uniunea Sovietică în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial.
Croazieră pe Dunăre
Ziua o puteți încheia cu o croazieră pe Dunăre. Felul în care este luminată seara clădirea Parlamentului nu se poate compara cu multe lucruri. Întreg orașul prinde o altă perspectivă privit din apele Dunării. Este o experiență ce merită încercată dacă tot sunteți în Budapesta.
Ziua 2 – Pesta
Pesta este așezată pe malul estic al Dunării și este partea mai așezată a budapestei din punctul de vedere al reliefului. În această parte găsim o serie de atracții turistice, dar și o varietate mai mare de restaurante și cafenele la prețuri mai accesibile.
Clădirea Parlamentului
Clădirea Parlamentului este un “must see” în primul rând datorită arhitecturii impresionante și a dimensiunilor sale. Este a treia cea mai mare clădire parlamentară din lume, iar coridoarele și scările sale măsoară însumat 19 kilometri. Se vizitează și în interior, la un preț de aproximativ 7 euro și deși personal nu am vizitat-o, am înțeles că este la fel de impresionantă ca în exterior.
Tips: Dacă doriți să o fotografiați, cel mai bine traversați pe versantul opus al Dunării. Astfel o puteți cuprinde în totalitate.
Biserica Sf. Ștefan
Biserica Sf. Stefan este cea mai importantă biserică din Ungaria întrucât aici se află brațul drept al regelui Ștefan cel Sfânt, întemeietorul statului maghiar. Are 96 de metri înălțime, ca și clădiera parlamentului, număr simbolic pentru poporul maghiar. Intrarea în biserică este gratuită, se plătește doar intrarea în cripte sau urcarea în cupolă.
Faleza Dunării
Aceasta faleza este o promenadă veche, ce se întinde la Podul Elisabeta și până la Podul cu Lanțuri. În apopiere de Parlament, veți întâni pe această faleză și Memorialul Pantofii de pe Faleza Dunării. Acest memorial este un omagiu adus evreilor maghiari care au murit în timpul Holocaustului. În fiecare seară localnicii sau chiar și turiștii, vin aici și țin un moment de reculegere în memoria acestor victime.
Heroes’ Square
Heroes’ Square este una dintre cele mai întinse piețe din Budapesta și este un simbol pentru acest oraș. În centru se află Millenium Monument- monument construit pentru a comemora istoria de 1000 de ani a poporului maghiar, iar alături se înalță statuia îngerului Gavril. În apropiere de această piață se află și castelul Vajdahuniad, un frumos castel ce se poate vizita, fiind transformat în muzeu. Tot în această zonă se află și faimoasele băi cu apă termală, Szecheny plus grădina zoologică și un parc generos.
Vorosmarty
Vorosmarty este cea mai populară piață, din inima Budapestei. Aici este locul unde se ține și târgul de Crăciun și este, alături de strada Vaci, zona cu cele mai multe terase, restaurante și magazine. Și dacă vă pasioneaza shopping-ul, nu ezitați să vizitati bulevardul Andrassy, unde își au adresa marile branduri de lux. Tot pe bulevardul Andrassy puteți admira și clădirea Operei.
Probabil pentru o zi este suficient, însă dacă vă rămâne ceva timp trebuie să știți că mai sunt și alte locuri frumoase de vizitat, cum ar fi:
Muzee: House of Terror sau Houdini Museum
Baruri: Budapesta este renumita pentru așa numitele Ruin Bars, baruri construite în clădiri vechi sau aflate în ruină. Unul dintre cele mai populare astfel de baruri este Anker’t.
Parcuri: Pe insula Margareta se află un parc întins, pe care îl puteți străbate pe jos sau cu o bicicletă închiriată. Chiar la intrarea în parc vă va atrage atenția o frumoasă fântână arteziană.
Ce mâncăm în Budapesta
Dacă vizitați Budapesta, trebuie neapărat să testați din preparatele lor tradiționale: gulaș, papricaș, langoș. Pentru asta vizitați Retro Langos sau Frici papa.
Pentru micul dejun sau brunch-uri vă recomand Zoska sau Circus. Un must see în acest domeniu este New York Cafe. Prețurile sunt mari, dar arhitectura clădirii face toți banii.
Ca și concluzie, Budapesta este mai frumoasă decât mă așteptam și merită să o treceti pe lista voastra de city break-uri. Mai ales că este un oraș vizitabil în orice anotimp. Dacă alegeți să mergeți în Decembrie, vă las aici impresiile mele de la târgul de Crăciun.
Spor la călătorit!
No Comment