Revin în completarea articolului de săptămâna trecuta, cu alte 5 destinații din România, destinații poate nu atât de populare, dar cu siguranță foarte frumoase pentru care puteți opta vara, toamna sau iarna aceasta și nu numai.
1. Cheile Bicazului
Cheile Bicazului au fost săpate în mod natural de către râul Bicaz în calcare mezozoice, formând astfel 8 kilometri de stânci foarte înalte. Drumul șerpuiește printre acestea, oferind o senzație și un peisaj de vis. Cheile Bicazului fac parte din Parcul Național Cheile Bicazului, întins pe două județe, Neamț și Harghita în Munții Hășmașului.
Pe parcursul cheilor se poate admira Piatra Altarului , Piatra Arșiței, Poarta de Piatră sau Stâncile Surducului. În completarea acestui peisaj fabulos, vin alte câteva atracții și anume Lacul Roșu, Peștera Munticelu, Cheile Bicăjelu, Vârful Hășmașul Mare și Piatra Singuratică. Iubitorii de drumeții trebuie să știe că există nu mai putin de 18 trasee montane, toate străbătând masivul Hășmaș, fiind și o destinașie ofertantă pentru alpinism. Cu puțin noroc, în această zonă veți găsi și câteva flori rare, protejate de lege, cum ar fi floarea de colț sau papucul doamnei.
Dacă ajungeți la Lacul Roșu, merită să încercați o plimbare cu barca pe lac, peisajul ce îl înconjoară fiind unul de poveste.
2. Bucovina
În Bucovina sau Țara Fagilor, cum i se mai spune, trebuie să veniți dacă vă doriți liniște, natură, legende și cultură, mâncare tradițională, dar și o puternică conectare la spiritualitate. Această zonă se remarcă și are doar ale ei, multitudinea de biserici și mănăstiri care au făcut-o cunoscută în întreaga lume. Influența austriacă, își face aici simțită prezența în aspectul specific local.
Bisericile din această zona sunt unice prin frescele lor , colorate cu pigmenți a căror compoziție nu este nici până astăzi descoperită. Fie că sunt sau nu incluse în patrimoniul UNESCO, acestea merită toate vizitate.
Pe lista UNESCO figurează frumoasele biserici din Arbore, Humor, Moldovița, Voroneț, Pătrăuți, Probota, Mănăstirea Sf. Ioan Cel Nou din Suceava, dar și Mănăstirea Sucevița. Pe lângă acestea, trebuie neapărat văzute și Mănăstirea Putna, unde se află și mormântul lui Ștefan Cel Mare, Mănăstirea Bogdana, cea mai veche construcție din piatră din Moldova, dar și Mănăstirea Dragomira. Tot în acestă zonă se găsesc și în jur de 30 de biserici din lemn, cea mai cunoscută fiind Biserica din lemn Dragoș Vodă, ce datează din secolul XV. La aproximativ un kilometru de Putna, puteți vedea și chilia săpată în stâncă a lui Daniil Sihastrul.
Pe lângă mănăstiri, zona vă oferă și altfel de atracții. Pasionații de istorie pot face un popas în Cetatea de Scaun a Moldovei, recent restaurată și deschisă publicului. Alături veți găsi și Muzeul Satului Bucovinean, unde vă veți întoarce în timp la originile zonei.
De vizitat este și localitatea Marginea, cunoscută în lume pentru ceramica neagră ce se produce aici, unică în Europa. Tot aici puteți lua parte gratuit la ateliere de olărit.
În Bucovina există și 3 Muzee ale Oului în Ciocănești (unde puteți admira și superbele case încondeiate), în comuna Vama și în Moldovița. Veți admira aici cele mai frumoae ouă încondeiate, atât din zona Bucovinei și din alte zone ale țării, cât și din lume, dar și ouă din porțelan,sticlă, piatră, lemn sau ceramică.
Dacă v-ași săturat de muzee și lăcașe de cult, trebuie să știți că puteți avea parte și de puțină adrenalină, iar Mega Tiroliana de la Palma este unul dintre locurile unde o puteți găsi. Tiroliana are în jur de 1,1 kilometri și 100 de metri diferența de nivel, iar prețul unei călătorii este de 50 de lei. Iubitorii de natură pot alege și traseele montane, unul dintre cele mai frumoase fiind traseul Pietrele Doamnei. Există, de asemena, variante și pentru iubitorii sporturilor de iarnă. Vatra Dornei sau Gura Humorului sunt stațiuni unde veți găsi și partii de ski.
Mina de sare de la Cacica este deosebită și demnă de a fi vizitată, fiind una dintre cele mai vechi exploatări de sare recristalizată din Europa, cu mine și tunele săpate manual.
3. Valea Jiului
Valea Jiului este una dintre cele mai puțin exploatate zone din punct de vedere turistic din România. Însă, în spatele munților și a frumuseților sale, aveți ocazia să cunoașteți povestea ce stă la baza acestei zonei.
Valea Jiului mai este numită și Țara Momârlanilor, despre care se spune că sunt ultimii urmași ai dacilor. Acești oameni respectă cu sfințenie tradițiile și dacă aveți ocazia să le vizitați locurile veți remarca cu siguranță acest lucru. Un lucru care dovedește asta este faptul că ei își îngroapă morții în curte, iar acest lucru îi face să își vândă foarte greu pământurile. Sunt asfel foarte legați de loc, de familie și de comunitatea în care trăiesc. Chiar dacă amprenta modernă începe să se facă simțită și aici, putem spune că este una dintre cele mai bine conservate comunități tradiționale din România.
În afară de Ținutul Momârlanilor, În zonă mai puteți vizita:
- Cheile Jiețului, cu peisajele lor fabuloase, o poartă de intrare în Parcul Naţional Retezat
- Cheile Buții cu peisaje stâncoase ce reprezintă un rai pentru alpiniști
- Peștera Bolii cu o galerie impresionantă de 466 de metri lungine și o acustică extraordinară
- Munții Parâng ce conțin al treilea vârf ca înălțime din țara și care este foarte accesibili pe timp de vară. Tot aici, găsiți pe timp de iarnă și pârtii de ski. Munții sunt traversași de cea mai înaltă șosea din țară , Transalpina, ce ajunge la o altitudine de 2000 de metri. Peștera Muierii, dar și peștera și Mănăstirea Polovragi întregesc tabloul turistic al acestor munți.
- Straja, o stațiune din ce în ce mai vizitată și îndrăgită, în special iarna, datorită pârtiilor de ski. Pe timp de vară, stațiunea vă oferă trasee montane, aer curat și multă liniște.
- Mănăstirea Lainici, cea mai importantă mănăstire din Valea Jiului
4. Țara Moților
Țara Moților, numită și Țara de Piatră, cuprinde satele din Munții Apuseni, cuprinzând teritorii din extremitățile județelor Alba, Hunedoara, Cluj, Arad și Bihor .
Toata această zonă ascunde peisaje superbe, renumite printre iubitorii de natură și fotografie. Locul este pe atât frumos, cât și spectaculos, întrucât de-a lungul anilor s-au format aici câteva peșteri impresionante. Dintre acestea amintim Peștera Urșilor, unică în Europa, Peștera Scărișoara ( ce găzduiește cel mai mare ghețar subteran din lume), Peștera Minunată, Peștera Poarta lui Ionele și Peștera Ghețarul de la Focul Viu.
Pe lângă peșteri, în zonă mai găsiți și alte frumuseți naturale precum Groapa Rugionasă, formată printr-un proces de eroziune foarte rar întâlnit, Cascada Pișoaia, Dealul cu Melci, Cetățile Ponorului, dar și Casa memorială a lui Avram Iancu.
Merită să explorați această zonă minunată, mai ales dacă doriți să va feriți de aglomerație și căutați niște locuri mai retrase.
5. Delta Dunării
Delta Dunării este locul unde vei găsi cel mai bun borș de pește, vei străbate cu barca canalele sale pitorești, cu o bogată floră și faună, cu nuferi și pelicani și vei admira căsuțele alb-albastre cu lotcă la poartă. România este o țară foarte norocoasă, având pe teritoriul ei această zonă minunată, încă sălbatică.
Plimbările pe oricare dintre cele trei brațe ale deltei vă vor lăsa fară cuvinte. Sunt câteva locuri aici pe care vi le recomand, în caz că nu știți de unde să începeți explorarea acestui mic paradis.
- Sfântul Gheorghe este cel mai important oraș de pe brațul sudic cu același nume al Dunării. Aici puteți ajunge cu vaporul din Tulcea și trebuie neapărat să vizitați aici complexul Sacalin-Zatoane, rezervație naturală unde veți admira lopătari, stârci albi și lebede. În rezervația Melea, aflată la mică distanță de SF. Gheorghe, veți întâlni colonii de pelicani, lebede și cormorani. În vecinătatea satului se află și o zonă de nisip fin, ce duce de-a lungul țărmului până la Sulina.
- Sulina este locul în care Dunărea se varsă în mare și o excursie la locul unde de întâlnire este un ”must” dacă tot sunteți în Delta. Tot aici se întâlnește plaja cu cea mai mare cantitate de nisip, iar cu puțin noroc poți fi primul român care vede răsăritul, fiind cel mai estic punct al României. Plaja este una dintre ele mai frumoase, locul în care omul conviețuiește armonios cu animalele. Foarte aproape de brațul Sulina este și satul pescăresc Mila 23, loc în care veți putea mânca cele mai bune preparate din pește. În partea de sud a brațului Sulina se întinde pe o suprafață de peste 2 hectare pădurea Caraorman. Aici se întâlnesc cei mai înalți si bătrâni stejari, dar și dune impresionante de nisip și o specie protejată de vulturi.
- Între Chilia și Sulina se întinde și frumoasa pădure Letea, cea mai veche rezervație naturală din România. Pe lângă numeroasele ecosisteme, zona este și încărcată de tradișii pe care localnicii le respectă cu sfințenie, aici fiind o puternică influență ucraeniană.
- Minidelta, complexul lacustru Somova- Parcheş, cu o biodiversitate foarte asemanătoare cu accea a Deltei. Aici s-au format mai multe lacuri, înlănțuite între ele prin canale.
Delta Dunării este per total un adevărat muzeu al biodiversității, pe care merită sa-l descoperiți. Și dacă vă doriți o îmbinare a Deltei cu litoralul Mării Negre, vă recomand să alegeți Gura Portiței, un loc îzolat între Dunăre și mare. Aici se ajunge cu barca sau șalupa rapidă din Jurilovca și este un loc ce îmbină perfect sălbăticia Deltei cu frumusețea litoralului românesc.
Sper să va inspire aceste destinații alese de mine. Aștept să-mi lăsați impresiile voastre despre aceste locuri în comentarii sau în privat pe Facebook @alinainwonderland și Instagram @_alina_in_wonderland.
Spor la călătorit!
1 Comment
hai la mare, hai la mare