Nu multă lume știe despre mine faptul că am locuit aproape un an de zile în Brașov. Înainte să mă mut , îl vizitam destul de frecvent, chiar lunar, însă abia când am locuit aici am reușit să-l descopăr și să mă îndrăgostesc iremediabil de el. La început credeam și eu, ca multă lume, că Brașovul înseamnă în mare parte doar centrul vechi și Piața Sfatului, însă pe parcurs am descoperit alte și alte locuri care m-au fascinat. Mai jos am întocmit un top al locurilor mele preferate din oraș, locuri pe care le consider totodată un ”must see” când mergem în Brașov.
10. Cetatea Brasovului
Am avut ocazia să vizitez Cetatea Brașovului atunci când încă era permis accesul în interior, dar trebuie să mărturisesc că aceasta nu m-a impresionat neapărat. Aș spune că arată cam ca orice altă cetate medievală, nu pot să spun că am reținut ceva aparte. Însă, ce mi-a plăcut la această cetate a fost locul în care este amplasată și mai ales priveliștea. Poți ajunge aici și cu mașina, însă dacă aveți timp, eu vă recomand pe jos. Cetatea este bineînțeles așezată pe un deal înconjurat de verdeață, astfel că drumul ce duce până acolo se face prin padure/parc. Deși înțeleg că nu mai este vizitabilă în interior, sus vă va aștepta măreața construncție, dar și o panoramă superbă asupra Brașovului. Să vă prindă apusul aici este tot ce vă puteți dori la finalul unei zile.
9. Muntele Tâmpa
Tâmpa este un munte ce aparține masivului Postăvaru, a cărui înălțime ajunge la 960 de metri și aproape 400 de metri deasupra orașului Brașov. Acest munte este un simbol pentru oraș, fiind amplasat fix în centrul său. Pe creasta acestuia sunt amplasate și literele ce conțin numele orașului, Brașov. Acest loc devine o atracție turistică în sine , aici fiind locul ideal pentru drumeții de 2-3 ore dus-întors. Sunt două trasee turistice accesibile: Traseul Serpentine ( marcaj roșu), de o dificultate scăzută și Traseul Treptele lui Gabony (marcaj galben) de o dificultate medie. La capătul acestora veți găsi 2 indicatoare: spre Belvedere, unde puteți privi Brașovul de la înălțime și spre ruinele cetății. De dragul diversității puteți opta să urcați pe unul dintre cele două trasee și să coborâți pe celălalt. Pentru persoanele care nu vor să urce, există la baza muntelui și o telecabină ce duce până în vârf.
8. Strada Sforii
Strada Sforii este a treia cea mai îngustă strada a Europei având o lățime ce variază între 111 și 135 de centrimetri. Nu este neapărat recomandată persoanelor cu probleme de claustrofobie, însă este o locație cel puțin interesantă. La capătul acesteia s-a deschis și un muzeu cu un aer modern, ce expune lucrări și fotografii ale artiștilor locali. De dragul experienței merită să parcurgeți cei 80 de metri ai acestei străzi unicat la noi în țară.
7. Piata Sfatului
Piața Sfatului este probabil cel mai vizitat loc din Brașov, fiind totodată și punctul zero al orașului. Așa cum și numele o sugerează, în mijlocul acestei piețe se află vechea primărie a orașului, transformată acum în muzeu de istorie. Tot în Piața Sfatului puteți admira și Casa Negustorilor sau casa Hirsher, locul unde negustorii își expuneau marfa, dar și frumoasa Biserică Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului sau impunătoarea Bisercă Neagră. Din Piața Sfatului puteți explora și bulevardul Republicii, strada pietonală cu cel mai mare număr de terase, restaurante și magazine, dar și străduțele pietruite conexe.
6. Biserica Neagra
Deși am mentionat-o și mai devreme când am vorbit de Piața Sfatului, consider că Biserica Neagră constituie o destinație de sine stătătoare. Probabil că în alte țări europene suntem obișnuiți să vedem astfel de biserici sau catedrale, însă în România acestea constituie o raritate. Biserica Neagră este o biserică ce aparține comunității evanghelice luterane din Brașov. A primit acest nume în 1689 când în urma unui incendiu zidurile sale, parțial avariate, s-au innegrit.
Este totodată și cel mai mare lăcaș de cult în stil gotic din estul Europei. Pe lângă măreția arhitecturală, biserica are și alte lucuri, mai puțin cunoscute, cu care se mândrește cum ar fi faptul că în clopotniță are cel mai mare clopot de pe teritoriul României. De altfel, în Biserica Neagră se află o impresionantă colecție de covoare cu motive orientale, cea mai mare din Europa ( cu excepția muzeului Topkapî din Instambul). Așadar, nu vă mulțumiți doar cu exteriorul bisericii, ci faceți tot posibilul să o vizitați și în interior.
5. Piata Unirii
La aproximativ 10 minute de mers pe jos din Piața Sfatului, se află Piața Unirii. Personal îmi place mult mai mult această piață, pentru că este ceva mai ferită de aglomerație fiind mai puțin turistică. Principala atracție aici este Prima Școală Românească cu al său muzeu, iar alături Biserica Sfântul Nicolae și statuia Diaconului Coresi.
În piață este și o clădire emblematică, Casa Barac, cu accente arhitecturale caracteristice stilului brâncovenesc. Tot aici se desfășoară și mare parte din evenimentele culturale importante ale orașului, fiind locul de întâlnire al junilor sau locul unde se dansează hora de Ziua Unirii.
4. Pietrele lui Solomon
Pietrele lui Solomon reprezintă un punct de interes turistic din Brașov, zona fiind destul de populară în rândul locuitorilor. Aici, aceștia se strâng în general pentru a sta la iarbă verde sau pentru a face un grătar. Este o zonă perfectă pentru a face o drumeție vara, mai ales că există și un drum ce urcă de aici până în Poiană. De altfel, locul fiind înconjurat de-o parte de Tâmpa și de alta de rezervația naturală Stejerișul Mare, este un loc, pe lângă foarte frumos și foarte răcoros, perfect pt o zi toridă de vară. Îmi plăcea să vin aici să mă bucur de natura, de liniște și de o gură de aer proaspăt.
3. Parcul Noua
Mă relaxam foarte tare de fiecare dată când ajungeam în acest parc și cred că o plimbare aici este întotdeauna o idee bună.Acest parc are un aer occidental și îmi dă senzația că sunt la foarte mare distanță de oraș cand de fapt sunt foarte aproape. Ajută foarte mult și faptul că este înconjurat de pădure, astfel că devine un loc ideal pentru un picnic sau un grătar în zonele special amenajate. Pe lângă plimbarea în jurul sau pe lac, acest parc are în proximitatea sa și grădina zoologică din Brașov, dar și Aventura Parc cu a sa tiroliană peste lac. Astfel poți petrece în această zonă chiar și o zi întreagă fără să te plictisești.
2.Promenada de sub Tâmpa
Un alt loc unde este o adevărată plăcere să te plimbi în prag de seară este Promenada de sub Tâmpa. Nu îți poți dori nimic mai mult într-o zi călduroasă de vară. Este situată între pădurea de la poalele Tâmpei și zidurile cetății, iar de-alungul acesteia puteți admira Bastionul Postăvarilor, Turnul Lemnarului, Turnul Vânătorilor, Bastionul Funarilor și Bastionul Țesătorilor. De asemenea este un spațiu foarte bine amenajat și pentru copii, care vor găsi aici mai multe locuri speciale pentru joaca.
1.Turnul Alb si strada După Ziduri
Am ajuns în sfârșit la locul meu preferat din Brașov. Această strada, situată așa cum și numele o spune după zidurile de apărare ale vechii cetăți, are un aer aparte. O plimbare pe această pe aici te va delecta vizual cu aspectul său medieval, iar auditiv, tot ce vei auzi va fi susurul râului pe albia căruia a fost construită. Astfel, pierzi legătua cu forfota din centru și cu zgomotul mașinilor, te vei rupe de oraș și te vei simți purtat departe în timp. Această stradă face legătura între două dintre cele 4 patru turnuri de apărare ale fostei cetăți: Turnul Alb și Turnul Negru.
Nu vei regreta nicio secunda dacă vei urca pe treptele de piatră din dreptul Bastionului Graft până la Turnul Alb.
În afară de frumusețea clădirii, vei putea admira de sus întreg centrul vechi al orașului. Personal mi se pare cea mai frumoasă vedere asupra Brașovului și a muntelui Tâmpa.
Și pentru a nu fi nevoit să cobori aceleași scări, care sunt destul de abrupte, poți urma poteca prin pădure până la Turnul Negru. Asfel vei avea parte de experiența completă.
Cam acestea sunt locurile mele preferate din Brașov. Pe lângă acestea s-ar putea adăuga alte câteva din jurul orașului, pe care le voi detalia într-un articol viitor.
Pe mine mă găsiți și pe insta la @_alina_in_wonderlan sau pe facebook @alinainwonderland.
Spor la călătorit!
2 Comments
Un oraș tare fain, și eu l-aș lua în calcul pentru a mă muta acolo dacă aș reveni în Ro, alături de Timișoara sau Oradea, alte orașe care-mi par interesante.
Da, un loc foarte bun pentru locuit 🙂