Vacanta in insoritul Tel Aviv – tot ce trebuie sa stii inainte sa ajungi aici
Planuiam de ceva timp o vacanta cu fetele, intr-un loc care sa ne ingaduie sa stam tolanite la soare, bucurandu-ne de mare toata ziua, iar seara sa ne ispitesca suficient incat sa ne faca vant din casa. Am facut o lista cu toate lucrurile pe care ni le dorim de la destinatia de vacanta si astfel, ignorand ingrijorarile mamei si avertismentele MAI-ului, iata-ne ajunse in insoritul Tel Aviv.
Da, Tel Aviv nu este cel mai sigur oras in care te-ai putea gandi sa pleci in vacanta. Au avut perioade in care terorismul ii facea sa evite mijloacele de transport in comun si locurile aglomerate, iar teama este mai mult sau mai putin prezenta in fiecare dintre ei. Daca veti iesi din zonele turistice si veti hoinari in jurul autogarilor sau al statiilor de autobuz, veti vedea numerosi adolescenti imbracati militar cu pusca pe umar. De ce? Serviciul militar este obligatoriu dupa varsta de 18 ani, fie ca esti baiat sau fata. Astfel, tinerii din Israel isi cara zilnic pusca cu usurinta cu care tinerii din alte colturi ale lumii isi cara geanta de laptop. Mai mult decat atat, nu au voie sa se desparta de ea. In cazul in care o pierd sau le este furata (pentru ca multi arabi pandesc ocazia), acestia pot face inchisoare. Din acest motiv o sa ii vedeti cu pusca in autobuz, in magazine, in malluri si din cate am inteles nu se despart de ea nici atunci cand dorm. Mai mult, desi sunt doar niste copii, sunt instruiti sa o foloseasca, chiar si pe strada daca considera ca o situatie necesita interventia lor.
Dar, cu toate acestea, nu trebuie sa va fie teama, ci din contra, pentru ca tinta lor sunt eventualii teroristi si nu turistii. Eu nu m-am simtit nicio clipa in nesiguranta si am facut exact aceleasi lucruri ca in orice tara europeana. Securitatea lor este foarte bine pusa la punct si cred ca daca nu te aventurezi in zone netranzitate sau cartiere obscure, esti in siguranta.
La primul contact cu pamantul israelian i-am remarcat pe evreii ultraortodocsi. Ii vazusem in filme si cu toate astea prezenta lor a avut un anume impactat vizual asupra mea. Am aflat putin mai tarziu ca numarul lor este in plina expansiune datorita faptului ca ei se casatoresc la varste fragede si au “norma” de a face intre 8 si 12 copii. Populatia din Israel nu ii agreeaza foarte tare, mai ales datorita faptului ca barbatii nu muncesc, ei primind indemnizatie de la stat si ocupandu-si timpul cu studiul Torei (echivalentul Bibliei). Femeile lor lucreaza fie in scolile lor, fie in alte institutii, insa nu se adapteaza la modul de gandire al celorlalti israeliti. Religia le impune sa isi rada propiul par si sa-l inlocuiasca cu peruci, iar barbatii respecta cuvantul biblic in care taierea perciunilor este un pacat si ii lasa lungi, iar mai nou ii cosmetizeaza sau mai bine zis carlionteaza la salon. De asemenea, ei se imbraca predominant in negru, iar pe cap poarta kipa neagra (spre deosebire de ceilalti evrei care poarta kipa colorata). Ca sfat, ii poti privi, dar mai de la distanta, in special daca esti fata si porti ceva cu multa piele la vedere.
Sunt multe alte lucruri de notat despre ei ca si popor, dar pentru a nu ingropa de tot aerul de vacanta , principalul scop al excursiei in Israel, o sa va povestesc despre ce am descoperit in cele 6 zile de vacanta in Tel Aviv.
Plajele
Prima atractie, motivul principal pentru care am si ales destinatia, a fost plaja. In Tel Aviv exista mai multe plaje cu nisip foarte foarte fin (atat de fin incat devine comparabil cu sarea de masa). Cea mai populara este Gordon Beach, dezavantajul fiind ca este si cea mai aglomerata. Dupa parerea mea este putin “overrated” pentru ca aceleasi conditii le intalnesti in majoritatea plajelor din Tel Aviv, in special in zona turistica.
Pe parcursul celor 6 zile petrecute acolo, marea a fost foarte limpede, nu am vazut alge, nu stiu daca asa este in general sau noi am avut noroc. In schimb au fost in toate zilele valuri, curentii fiind foarte puternici. Insa, nu trebuie sa va faceti griji daca nu stiti sa inotati. Au un serviciu de salvamar foarte bine pus la punct. Supervizeaza in permanenta populatia din apa si in functie de curenti restrictioneaza anumite zone. M-am simtit in siguranta si mi-a placut foarte mult treaba asta. Big like!
In apropiere de Gordon Beach se poate face surf si exista si traineri pentru doritori. Nu as sti sa va recomand o zona anume, mie mi-a placut intreg litoralul, dar am cautat sa stam in preajma unor terase, avand astfel aproape diverse facilitati printre care si wifi. ( in Israel internetul este foarte scump, in schimb gasesti wifi aproape peste tot, inclusiv in tren). Mai multi turisti si plaje mai bine amenajate am observat in partea de nord a litoralului, acolo unde sunt si marile lanturi hoteliere ( Hilton, Sheraton, Crowne Plaza, Carlton). Ca activitati, pe langa surf sau inot, se poate face jogging pe faleza sau pe promenada, se poate face fitness la gym-urile de langa plaja sau se poate juca beach volei si tenis de plaja. Noi ne-am limitat la privit, in timp ce ne bucuram de soare.
Util: In contrast cu preturile destul de ridicate (ca idee o apa cumparata de pe plaja ajungea undeva la echivalentul a 20 de lei) plajele erau foarte accesibile din acest punct de vedere : un sezlong cu umbrela costa echivalentul a 15 lei, iar daca alegeai o zona cu terasa beneficiai de wifi si toaleta gratuit. Preturile in restaurantele si terasele de pe plaja sunt insa mai mari.
Promenada
Dupa o zi de plaja, seara se arata perfecta pentru o plimbare pe Promenada- aceasta se intinde pe aproximativ 5 kilometri pe langa mare si uneste practic zona litorala de centrul istoric si Jaffa Port. Noi am strabatut-o de mai multe ori in cele 6 zile si asta si pentru ca briza marii
dupa o zi de plaja este foarte reconfortanta si de fiecare data am descoperit alte lucruri care ne-au atras atentia. De-a lungul acesteia sunt numeroase viewpoint-uri unde va puteti opri si face fotografii, iar ca moment al zilei va recomand sa va plimbati spre asfintit, atat pentru ca se evita astfel caldura, cat si pentru ca soarele, marea si centrul istoric fac un spectacol minunat.
Old Jaffa si Jaffa Port
Centrul vechi prinde viata in special spre inserat si asta si datorita faptului ca in lunile de vara temperaturile pe timpul zilei sunt destul de ridicate. Chiar la intrare in centru vechi am gasit Turnul cu Ceas (construit aici in 1906 pentru a sarbatorii jubileul de 25 de ani al Sultanuui Adbul Hamill II), iar apoi am luat-o la pas, ratacind pe toate stradutele ce se ramificau in fata noastra. Am hoinarit si printre zidurile inalte ale cetatii din Jaffa, iar mai apoi am cinat la unul dintre restaurantele cu o panorama superba asupra litoralului din Tel Aviv.
Am incheiat ziua racorindu-ne cu o limonada in portul Jaffa ,unde am admirat ambarcatiunile locale, dar si o varietate de tersase si restaurante.
Viata de noapte
O fi, dar eu n-am prea descoperit-o, desi a fost un criteriu important atunci cand am ales destinatia. Probabil nu s-au aliniat planetele in cazul nostru pentru ca in prima seara am gasit inchis clubul Light, unde am vrut sa mergem, iar in a doua seara am nimerit intr-un club pe plaja, plin de adolescenti si foarte aglomerat. Dar a mers, ne-am simtit bine chiar daca preturile in astfel de locatii sunt destul de piperate. Urmatoarele zile au fost vineri si sambata si cum la ei e sarbatoare si nimic deschis, ne-am limitat la o plimbare nocturna si la un pahar de vin pe plaja. In Tel Avic, cea mai buna zi pentru a iesi la distractie este joi seara, echivalenta sambetei noastre.
Piețele
Intr-una dintre dupa amiezi am sarit peste plaja si ne-am aventurat in piata Carmel, celebra pentru varietatea de produse locale pe care le ofera. Ca aspect, la primul contact, am avut senzatia ca am intrat la noi intr-o piata Obor mult mai mare si mai diversificata. Gasesti acolo de la haine, unelte si industriale pana la mancare, fructe si tot felul de ingrediente si condimente traditionale. Sucul de rodie este foarte bun si de asemenea am mancat niste smochine foarte bune. De incercat.
Lifestyle
Ce m-a impresionat la locuitorii din Tel Aviv a fost stilul lor de viata, cel putin asa cum l-am perceput eu. Locuitorii din Israeal in general, deci si cei din Tel Aviv, au un stil de viata foarte sanatos . As spune ca ei nu au nevoie de mesajele de interes social cu “pentru o viata sanatoasa consumati fructe si legume si faceti cel putin 30 de minute de miscare pe zi” pentru ca exact asta fac. Mananca predominant fructe si legume, (foarte multi sunt vegani) si fac foarte mult sport, in general jogging. Ca turist veti incerca cu siguranta cel putin o shaorma, care si aceea pare sanatoasa pentru ca pun foarte multe legume proaspete in ea si exista intotdeauna si varianta vegetariana cu falafel. De asemenea, in Tel Aviv nu am prea vazut francize, de fapt in afara de Mc Donalds, nu am vazut o alta si pana si Mc Donalds-ul lor pare sanatos. Nu pun sos in hamburgeri, ci doar separat la cerere, cartofii prajiti nu sunt deloc sarati si nici carnea nu pare a avea asa multe grasimi, fiind o carne foarte uscata. Cu totul alt gust. Pizza nu are foarte multe ingrediente si nici multe sortimente de pizza cu carne nu am gasit. Nu am fost in malluri, posibil sa fie mai multe francize acolo, dar in oras si in zona plajei eu nu am vazut. Ca recomandare, insa, incercati cat mai multe specialitati locale pentru ca merita, in ciuda preturilor destul de piperate.
Cat despre sport, ce sa va zic, daca mergi in zona plajei, mai exact pe Promenada, ai impresia ca se desfasoara ceva marathon in zona, pentru ca pare ca 80% alearga si probabil ceilalti stau si lucreaza in gym-urile organizate in aer liber pe langa plaja. Aproape ca te simti prost ca mergi normal si iti vine sa grabesti putin pasul sa fii in rand cu lumea.
Am avut parte de o vacanta frumoasa in insoritul Tel Aviv. Ne-am bucurat de mare, de soare, de peisaje, de istorie, pentru ca orasul ofera cate ceva pentru toate gusturile si am pastrat cateva lucruri de vazut si pentru data viitoare:
Cartierul florentin– este un cartier muncitoresc, un cartier al oamneilor saraci, celebru pentru numeroasele grafitturi, pentru arta stradala, restaurantele si cafenelele, dar si pentru ca pentru cei interesati se organizeaza worlshopuri sustinute de artistii locali.
Muzeul de arta
Cartierul Iemenit
Yarkon Park si Raul Yarkon – zona in care te poti bucura de natura
Piata Rabin
Jaffa Flea Market
No Comment