Ahh, Nisa, frumosul oraș de la malul meditaranei, cochet și eclectic. Culorile pastelate în care sunt vopsite clădirile și albastrul electrizant al apei m-au făcut să ma îndrăgostesc de acest oraș. Cu o climă blândă ce îl face o destinație ideală în orice sezon, Nisa creează atât context pentru un sejur de relaxare la malul mării cât și prilej de explorare al istoriei, arhitecturii și al peisajelor fabuloase. Și dacă asta nu ar fi suficient ca să te facă să îl treci pe un ”bucket list” al destinațiilor de vacantă, mai adaug și faptul că a fost un ”mecca” pentru pictorii moderniști Matisse, Chagall, Picasso și Renoir care s-au simțit inspirați de albastrul mării și au venit aici să-și desăvârșească parte din creații, astfel că și arta plutește în aer.
O să îți prezint mai jos topul meu de locuri pe care trebuie să nu le ratezi dacă vizitezi Nisa, însă mai întâi câteva tips & tricks.
Când e cel mai bine sa calatoresti la Nisa?
Așa cum spuneam, Nisa se bucură de o climă blânda, ceea ce îl face vizitabil tot timpul anului. Iernile au temperaturi pozitive, însa în lunile de vară este posibil să ai parte de zile caniculare. De asemena, în plin sezon (iunie-august) , este foarte aglomerat și dacă vrei să ocolești valul turistic, dar să te poti bucura și de plajă, recomand să planifici excursia în mai, început de iunie sau septembrie.
Cum ajungi la Nisa?
Nisa are propriul aeroport ( Nice Cote D’Azur) și WizzAir și Blue Air operează zborurui directe aici. Dacă însă biletele sunt prea scumpe, mai ai și alte optiuni. Eu am zburat la Marsilia cu Ryanair și apoi am luat FlixBus până la Nisa ( 50 de euro biletul de avion, 22 de euro FlixBus). Știu că poate părea obositor, însă eu am profitat de ocazie și am vizitat o zi și Marsilia. Mai multe detalii despre Marsilia găsiți aici.
Unde te cazezi în Nisa?
Există optiuni pentru toate buzunarele:
Hotele de Lux: Negresco – cel mai popular hotel din Nisa, se poate vizita chiar dacă nu te cazezi aici.
Variante mai accesibile: Best Western Plus Hôtel Masséna, Hôtel Oasis, Hôtel Ozz by HappyCulture
Dacă nu, exista și varianta Airbnb. Eu am găsit un apartament în iunie cu aproximativ 200 de lei pe noapte.
Unde manânci în Nisa?
Chez Pipo – este un restaurant cu specialități locale și preparatul lor vedetă se pare că este socca. Este mai potrivit pentru a lua o gustare decât pentru atunci când vrei să mănânci ceva foarte consistent. Îl găsești pe 13 Rue Bavastro .
Bistrot D’Antoine – este un bistro cochet cu o bucătărie gourmet. Are opțiuni atât pentru cei care adoră carnea, dar și pentru vegetarieni. Îl găsești în Vieille Vielle, pe 27 rue de la Prefecture, dar va trebui să faci rezervare pentru a fi sigur că vei găsi un loc liber.
Emilie’s Cookies – tot pe rue de la Prefecture găsești și această patiserie ideală pentru a servi o cafea alături de un desert delicios.
Cel mai mare hub de restaurante îl găsești în centru vechi și poți să vezi la fața locului ce îți face cu ochiul. Dar, ține cont că în Nisa restaurantele sunt destul de micuțe, astfel că este preferabil să faci rezervare în prealabil dacă vrei să prinzi loc în restaurantul dorit.
Si totusi..ce vizitezi în Nisa?
#1 Promenade des Anglais
În trecut britanicii se refugiau pe Coasta de Azur căutând o vreme mai blândă și s-au gândit să construiască această promenadă, pentru a le facilita plimbările, de aici și numele. Se întinde pe o distanță de aproxiamativ 7 km, de la aeroport și până la Quai des États-Unis. Ca moment al zilei, promenada prinde viață spre asfințit, când te poți bucura de briza răcoroasă a mării, dar și de un peisaj superb ce implică luminile orașului, terasele și restaurantele de pe malul mării și sunetul valurilor ce se sparg de mal.
#2 Colline du Chateau
După ce vei urca câteva (multe) trepte vei fi răsplătit cu cea mai spectaculoasă priveliște asupra orașului. Tot aici sus vei găsi parcul colinei, o cascadă artificială, Turnul Bellanda, ruinele vechiului castel și încă o panoramă superba asupra portului. Există și un ascensor dacă nu te afli în condiția fizică necesară.
#3 Plajele din Nisa
Cum vei ajunge la malul mării își vei da seama de unde se trage numele Coasta de Azur. Apa este atât de albastru-turcoaz încât eu aș putea să stau o zi să o privesc fără să mă satur. Și ai cam 7 kilometri de plaja unde o poți face.
Găsești atât plaje private, cât și plaje publice pe care le vei diferenția cu siguranță. Cele private sunt cele din proximitatea teraselor, restaurantelor și hotelurilor, amenajate cu umbrele și sezlonguri. Costurile sunt destul de mari, între 16 și 30 de euro un sezlong , în funcție de zona în care sunt amplasate. Cele publice sunt libere și poți sta gratuit la plajă. Singurul dezavantaj este că, fie privată sau publică, pe plajă sunt pietre în loc de nisip. O să ai nevoie de sezlong sau macar ceva mai gros pe care să stai, plus încăltăminte specială pentru intrat în apă.
#4 Vieille Ville
Așa cum ziceam, Nisa nu este doar despre soare și plajă. Dacă vei face o plimbare în Vieille Ville, centul vechi al orașului, vei descoperi străduțe înguste, căsuțe colorate în stil italian ( Nisa a aparținut de Italia până în 1860), boutique-uri cochete, patiserii, clătitării și restaurante cu bucătărie tradițională. Eu m-am simțit și turistă și localnică în același timp umblând fără țintă printre aceste străduțe.
Nu uita să guști din produsele locale. Socca este unul din produsele lor specifice, un fel de clătita sărată din mălai ce se servește fierbinte cu mult piper. Porchetta este un alt preparat pe care localnicii îl prepară și bineînteles faimoasa salată Nicoise. Recomand să încerci și înghețata, este delicioasă.
#5 Place Masséna
Această piață este un loc ideal pentru relaxare. Poți admira printre palmieri frumoasa fântână pe care tronează statuia lui Apollo sau clădirile colorate așezate pe pavajul de tip tablă de șah. De asemenea, găsești o varietate de terase și restaurante unde poți lua cina sau doar servi o cafea. Aici se organizeaza cel mai des evenimente, așa ca dacă ai noroc să nimerești într-o astfel de perioadă, poți asista și la un spectacol gratuit. Tot de aici, dacă te țin buzunarele, poți pleca la o repriză de shopping pe Avenue Jean Médecin, celebră pentru multitudinea de magazine.
#6 Muzeele din Nisa
Nisa este renumită în Franța pentru muzeele sale. Așa cum ziceam mai sus, numeroși pictori și artiști și-au găsit inspirația în acest oraș. Îți recomand să dai o fuga la Musee National Marc Chagall sau Musée Matisse. Nu sunt chiar intr-o zonă centrală, dar merită să vezi colecțiile de artă ale unor pictori moderni. Dacă nu, o variantă mai centrală este Muzeul de Artă Contemporană.
#7 Cathedral of Notre Dame
Situată în centrul orașului, chiar pe bulevardul Jean Médecin, această catedrală merită vizitată pentru arhitectura sa neo-gotică spectaculoasă. Este un simbol al orașului și partea cea mai bună este că și intrarea este gratuită.
#8 Catedrala ortodoxa Ruseasca
Continuând seria lăcașelor de cult, îți recomand să mergi să vezi catedrala Ortodoxă Rusească pentru stilul său specific est european. A fost construită de către țarul Alexandru al II-lea, datorită relațiilor strânse între Moscova și Nisa de la mijlocul secolului al XIX-lea. Pentru câteva minute mi-a venit un chef nebun de a vizita Rusia datorită acestei constructii fabuloase care iese cu siguranță din paradigmele arhitecturii orașului.
#9 Cartierul Cimiez
Acest cartier cochet de pe dealul Nisei mi-a plăcut atât de mult! Este un loc ideal pentru a evada din aglomerația orașului pentru că aici vin mult mai puțini turiști. M-a impresionat prin autenticitate sa, având un puternic aer franțuzesc. Pe lângă liniște, am găsit și niste căsuțe frumoase cu o arhitectură interesantă.
În altă ordine de idei, pe colină vei găsi micuța mănăstire Cimiez, cu ale sale grădini superbe, imediat lângă Muzeul Matisse, iar în proximitate ai opțiunea de a vizita Muzeul Național Marc Chagall și Chateau de Valrose.
#10 Portul din Nisa
Portul este un loc adesea uitat de către turiști, nefiind un cap de listă în atracțiile din Nisa. Dar eu vă recomand să îl vizitezi totuși. Vei găsi căsuțe specific mediteraneene, numeroase ambarcațiuni colorate, magazine de vechituri și te poți relaxa privind feriboturile venind și ieșind în larg. Portul este de asemenea un hub pentru amatorii vieții de noapte!
Excursii de o zi din Nisa:
Ai multe optiuni de a călători în împrejurimile Nisei.
Cannes
Poți face o excursie la Cannes pentru a face o poză pe covorul roșu de la Palais des Festivals sau pur și simplu să stai la plajă pe nisipul fin. Sunt aproximativ 30 de kilometri de la Nisa până la Cannes și ai varianta de a merge cu autobuzul 200 ( 1,5 euro biletul, 1:30h) sau cu trenul ( 6-8 euro pe sens, 30 de minute).
Monaco
La Monaco ajungi cu autobuzul 100 din port ( 1,5 euro, 45 de minute în funcție de trafic) sau cu trenul ( 7-10 euro pe sens, 20 de minute). Este păcat să nu faci acest drum dacă ai ajuns pe Coasta de Azur. Totul aici se învârte în jurul câmpului semantic al luxului : mașini scumpe, iahturi luxoase, hoteluri și restaurante exclusiviste, cazinouri și jocuri de noroc, highlife și opulență. Grijă la telefon. Monaco nu este în UE, astfel că apelurile și datele sunt taxabile ( și nu puțin). Am scris mai detaliat despre Monaco aici.
Villefranche Sur- Mer, Beaulieu Sur-Mer si Eze
3 orășele pitorești aflate pe drumul dintre Monaco și Nisa. Vei găsi aici peisaje minunate, căsuțe frumoase, plaje liniștite. Sunt locuri ideale pentru liniște și relaxare.
Dacă ai fost deja la Nisa îmi poți împătăși din experienta ta, mai jos, în comment-uri. Mă gasești și pe facebook @alinasinwonderland sau pe instagram @_alina_in_wonderland.
Spor la călătorit! 🙂
No Comment