Am ales titlul articolului fara o legatura cu celebrul film al lui Roberto Rossellini ” Roma- Citta Aperta”, pentru ca mi se pare ca surprinde foarte bine principala caracteristica a Romei: deschiderea lui catre istorie si arta, pe care si-o expune peste tot atat de dezinvolt, nu degeaba multi numidu-l un muzeu in aer liber. Este imposibil sa nu mergi prin oras, fara directie si sa nu descoperi cateva ruine, cateva piazzete marcate de trecerea timpului, cateva statui, cateva semne ale istoriei bogate, conservate pana in zilele noastre.
Cand m-am hotarat sa vizitez Roma, mi-am dorit sa nu imi fac niciun plan, sa merg pur si simplu prin oras, ca si cum as locui acolo si sa ma las surprinsa de farmecul locului. Ma imaginam ca o sa-mi incep ziua cu un expresso scurt de dimineata alaturi de un croassant, stand in picioare la bar, precum localnicii. Apoi voi rataci pe strazi si stradute facand sute de poze la care probabil nu ma voi mai uita niciodata. Voi face o poza ” Felliniana” langa Fontana di Trevi si voi trece mai departe.
La pranz voi lua o felie de pizza al taglio din prima pizzerie care imi rasare in cale, fara sa ma obosesc sa caut recomandari pe TripAdvisor si singura mea problema sa fie ce sortiment sa aleg pentru ca toate arata fabulos si pericliteaza serios acul cantarului. Pentru desert nu ma voi putea hotari ce sa fie, gelatto sau tiramisu? Apoi voi inchiria o Vespa si imi voi face de lucru pe strazi si stradute, admirand casele cu portile lor care mai de care si vitrinele magazinelor frumos aranjate.
Cand mi-ar fi sete, as bea apa de la una dintre multele cismele cu apa potabila oferite de primaria din Roma si mi-as continua drumul catre podurile de peste Tibru, pline de artisti locali, care ar remarca admiratia mea pentru ei si mi-ar oferi un portret cu podul San Angelo in spate.
Spre seara m-as indrepta rapid spre Campo di Fiori sau spre cartierul Travestere, pentru ca nu imi pot scoate din cap o portie de paste “a la puttanesca” alaturi de un pahar de prosecco si ca o localnica “wanna be” ce sunt, stiu ca aici le gasesc. Nu voi cere cafea dupa masa, pentru ca stiu ca atunci toti si-ar da seama ca sunt doar o turista. Mi-as incheia ziua cu o passeggiata pana la cazare, contempland la “la dolce vita”.
Acesta era planul meu, sa n-am niciun plan. Dar….
Odata ajunsa in Cetatea Eterna, inca de cand aterizam si incepusem sa disting piata Vaticanului si ruinele Colloseumului, m-a prins flama turistica si am inceput sa-mi doresc sa merg sa vizitez in cele trei zile de sedere, cat mai mult. Tot daca se poate.
Nici mult nu a durat ca deja aveam itinerariu facut pentru ziua 1 , 2 si 3, asa ca ajunsa la cazare am lasat bagajele si am plecat, pentru ca deja nu mai eram in grafic. Am inceput cu Colloseumul. Nu am achizionat nimic online inainte si cand am ajuns acolo m-a intampinat un val de oameni, ce apareau de nicaieri. Prima reactie a fost, “gata, plec, nu stau eu la coada asta”, dar ma uitam la coada, ma uitam la Colloseum si stand asa si contempland cladirea, ma vad impinsa in rand de ceilalti oameni care veneau in spatele meu. Si parca imi parea rau, daca tot am stat pana acum…de ce sa nu mai stau inca cateva zeci de minute, uite cum sta toata lumea la coada, eu de ce sa nu stau? 45 de minute mai tarziu ( aveam sa aflu ulterior ca am asteptat chiar putin), patrund inauntru. In sfarsit!
Aici te vezi usor complesit de gradnoarea lui , este un monument impunator prin dimensiunile sale. Insa eu m-am simtit dezamagita de faptul ca din toata maretia lui, nu s-a mai pastrat foarte mult. In plus in zona se lucra la reconditionarea arenei ( bineinteles, norocoasa de mine). Dar n-a fost asa un capat de lume, am fost eu in Londra si n-am vazut Big Ben-ul din cauza schelelor…
In interior veti vedea mai mult peretii verticali, ce s-au conservat mai bine de-a lungul anilor, dar din tribunele si loja imparatului nu a mai ramas aproape nimic. Biletul catre Colloseum ofera intrare si in Forul Antic si in Paladin Hill, locuri pe care e bine sa le vedeti daca mai aveti aproximativ 2-3 ore la dispozitie. Aici o sa vedeti multe ruine ale orasului vechi, biserica catolica, livada de portocali si o foarte buna priveliste catre Colloseum, in special catre apus.
Si intre stat la coada la intrare , atat la Colloseum cat si la Paladin Hill, pandit locuri de unde sa pot face o poza fara cativa straini in cadru si admirat pietre, iata ca a trecut prima mea zi in Roma. Am vrut totusi sa trec sa vad Fontana di Trevi. Auzisem multe despre ea si voiam neaparat sa arunc un banut, insa ajunsa acolo, nu am putut sa patrund prin valul de oameni adunati cu acelasi scop ca al meu, asa ca mi-am pus dorinta in cui si am trecut mai departe.
Am salvat situatia cu o cina in stil italian: pizza si paste in Campo di Fiori si ajunsa la cazare am refacut itinearariu pentru cele doua zile ramase.
In ziua urmatoare, cu forte proaspete, am pornit care Vatican. Zona este intr-adevar foarte frumoasa. Piata Vaticanului cu celebra Basilica San Pietro te cucereste cu maretia ei. Alaturi, castelul San Angelo cu celebrul sau pod te trimite cu gandul la epoca medievala.
Poti pierde aici minute bune doar bucurandu-te de peisaj. Pentru o priveliste si mai buna iti recomand sa urci in Domul Basilici San Pietro sau sa vizitezi terasa Castelului San Angelo.
Fii insa pregatit si aici pentru cozi. Daca vrei sa vizitezi Muzeele Vaticanului iti recomand sa achizitionezi online biletele cu skip the line pentru ca te scuteste intr-adevar de multe minute de asteptare. Eu nu am luat si prin urmare nu am avut rabdare sa stau la rand ( riscam sa pierd toata ziua doar in preajma Vaticanului) si astfel am vizitat doar Basilica si am urcat in Dom. Pentru Dom trebuie sa te pregatesti atat fizic cat si psihic pentru multele trepte pe care le vei avea de urcat.
Inainte sa urc in Dom imi imaginam ca o sa ajung sus si o sa reusesc sa fac o poza in care in care o sa fiu doar eu si celebra piata a Vaticanului. Am uitat repede acest gand cand am ajuns sus si am remarcat in primul rand faptul ca intreg Domul este imprejmuit de gratii pentru siguranta (cum era si firesc), deci sansele sa se vada piata in spatele meu erau destul de mici, si in al doilea rand numarul mare de oameni cu care incepusesm deja sa ma obisnuiesc. Spatiul este foarte stramt si practic stat la coada si pana s-a eliberat un loc pentru a putea privi piata si intreaga panorama a orasului, de altfel foarte frumoasa. Sa zicem ca a meritat efortul si inghesuiala. Cu mine n-am reusit o fotografie, insa cu piata Vaticanului da.
Am vizitat San Angelo (unde am intrat mai mult pentru ca nu am vazut coada la intrare, insa in afara de vederea de pe terasa, castelul nu prea m-a impresionat), am facut o plimbare pe malul Tibrului, m-am oprit pentru cina in Travestere si am declarat ziua incheiata.
Ajunsa la cazare am sters itinerariu pentru ca era oricum depasit de situatie si am hotarat ca in ziua urmatoare sa incerc sa ma bucur cat mai mult de ziua ramasa.
Astfel m-am trezit dis de dimineata( in jur de ora 7) si am pornit spre Vila Boughese pentru ca aveam de gand sa vizitez muzeul. In drum, am trecut pe langa Bocca dela Verita si am avut surpriza sa nu gasesc pe nimeni la coada, asa cum vazusem zilele trecute.
Am trecut apoi pe langa Fontana di Trevi si din nou am fost surprinsa sa vad ca la orele diminetii nu multi sunt cei care o viziteaza, insa, chiar si la ora 8 tot erau 30-40 de turisti cu aparatele in mana. Am putut sa o admir si sa arunc si banutul asa cum traditia o cere.
Pot spune ca Roma se bucura de liniste cam pana in jur de ora 9 dimineata, dupa care se reinstaureaza forfota continua a valurilor de turisti.
La vila Borghese recomand sa mergeti pentru a vedea colectii de arta deosebite, in special daca sunteti pasionati de arta si muzee. Am avut insa o surpirza placuta aici, descoperind in acelasi parc si gradina zoologica a orasului. Pentru ca la Vila Borghese era…coada..am intrat la Gradina Zoologica si am avut parte de aproximativ 3 ore de relaxare si incantare printre animalutele simpatice ale gradinii.
Spre rusinea mea am sacrificat cu ocazia aceasta galeriile Bourghese, dar nu mai rezistam unei noi zile de aglomeratie. Am mai zabovit apoi putin prin parc si am admirat pescarusii de la Templul lui Esculapio. M-am relaxat aici cat n-o facusem de la inceputul excursiei.
Am luat-o apoi la pas, fara directie, catre centru si usor usor am trecut prin majoritatea punctelor de atractie, intrucat acestea sunt relativ aproape unele de altele si imposibil sa nu te impinga valul de turisti inspre ele. Un articol mai detaliat despre ce puteti urmai in Roma pentru 3 zile gasiti aici .
Am parasit Roma avand “mixed feelings”. Nu pot sa nu-i dau Cezarului ce este al Cezarului. Roma este un oras frumos, cu o incarcatura aparte. Este un rai al pasionatilor de istorie si un loc ce poate oferi multe exepriente inedite: de la muzee pline de arta de calitate, piatete unice in lume, arhitectura deosebita , multa informatie culturala si istorica si pana la experientele culinare incontestabile.
Meria vizitata macar o data in viata si in mod cert trebuie sa se regaseasca printre destinatiile oricarui iubitor de calatorii. Toate aceste experiente sunt umbrite insa de numarul mare de turisti veniti aici pe tot parcursul anului, lucru ce te limiteaza in a putea obtine pe deplin calatoria dorita.
Daca chiar iti doresti sa bifezi eficient toate atractiile turistice, sfatul meu este sa te organizezi din timp in ceea ce priveste itinerariul pentru a putea in prealabil sa achizitionezi bilete online si a eficientiza la maximum timpul petrecut la fiecare atractie. Altfel, aglomeratia si cozile vor sta in calea ta si vei pierde timp pretios.
Si inca ceva, pentru noi Roma nu este o destinatie atat de indepartata si nici foarte costisitoare. Mai lasa de vazut si pentru o ocazie viitoare, nu ucide spiritul de vacanta doar de dragul de a bifa un itinerariu. Bucura-te de peisaje, de frumusetea din jur, de multimea de terase, de o cafea buna, de o inghetata delicioasa si incearca sa ramai cu amintiri frumoase si nu cu imaginea unor cozi interminabile la capatul carora poate nu vei gasi ceea ce asteptai.
Tu cu ce impresie ai ramas despre Roma?
No Comment