Un răspuns la prima vedere ar fi, da. Dar asta și pentru că pentru mine nu există vreun loc pe care să nu-l vreau să-l văd. Un raspuns mai onest ar fi depinde de ce te aștepți să găsești aici. Acesta este și răspunsul pe care l-am dat tuturor celor care m-au intrebat dacă se merită să faci un drum până în capitala Moldovei.
Din capitală și până la Chișinău sunt aproape 7 ore de mers cu mașina și după atâta cale parcă îți dorești să fi meritat așteptarea. Ca să fiu sinceră, Chișinău nu este un oraș care epatează. Nu are nici o arhitectură care te dă pe spate, nici o istorie fabuloasă. Eu am simțit că le lipsește o identitate propie, fiind un fel de fusion româno-rus. Pe de-o parte găsești elemente tradiționale românești si pe de-alta, cultură rusească și aer sovietic. Dar poate ca tocmai acestă ”criză” de identitate îl poate face să fie vizitabil și interesant. Cea mai sigură cale să îți placă acest oraș este să te duci acolo fără să îți setezi nicio așteptare. Și iată o parte dintre lucrurile pe care o să le găsești.
Un puternic aer sovietic
Pentru cei nostalgici sau pentru cei care sunt curioși să vadă cu ochii lor amprenta rusească asupra unui oraș, Chișinău este locul care îi va ajuta să-și facă o idee. Clădirile dețin încă aerul sovietic atât la exterior cât și la interior.
Pe lângă stilul arhitectural, în Chișinău vom găsi în târguri sau în magazine, obiecte care amintesc de perioada sovietica. De la șepci și pălării sovietice și până la renumitele păpuși matrioska, veți regăsi în Chișinău lucruri vechi și noi care aparțin acelei perioade.
Amprenta vechiului regim este pusă și pe mijloacele de transport în comun, parcurile și monumentele dedicate unor personalități ale vremii, dar și pe modul în care oamenii se poartă și se imbracă. Mulți dintre ei, în târguri și piețe, îți vor vorbi întâi în rusește și doar dacă le zici vor demonstra că știu și româna.
Spiritualitate
Moldovenii și implicit locuitorii din Chișinău sunt un popor de oameni credincioși și religia joacă un rol foarte important în societate. Astfel, orașul nu duce lipsă de lăcașe de cult, unele dintre ele foarte interesante de vizitat. Printre cele mai frumoase și cunoscute totodată , se numără Catedrala Metropolitană din Chișinău și Mănăstirea Ciuflea.
Catedrala Metropolitană este principala biserică a moldovenilor din Chișinău. În timpul comunismului, catedrala a fost transformată într-un centru de expoziție și clopotnița sa a fost distrusă. După independență a fost reabilitată și retransformată în lăcaș de cult.
În epoca sovietică, Mănăstirea Ciuflea a fost singura mănăstire ortodoxă în care se oficiau slujbe. Mănăstirea are o arhitectură frumoasă, fiind cunoscută și sub numele de ”Mănăstirea Albastră”. Astăzi este înscrisă în ”Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău″.
Parcuri și verdeata
Chișinău este unul dintre cele mai verzi orașe europene, alături de Kiev și Oslo. Aici parcurile ocupă un loc important în viața localnicilor.
Parcul Ștefan cel Mare este principalul parc din Chișinău. Chiar la intrare tronează statuia impunătoare a lui Ștefan cel Mare. I se mai spune și ”Parcul Îndrăgostiților”, fiind loc de întâlnire pentru numeroase cupluri de-a lungul timpului.
Tot aici veți găsi și monumentul lui Pushkin. Remarcabilul poet și novelist rus a fost exilat de către guvern în Chișinău în 1820. Aici a continuat să scrie oferind moldovenilor două poeme pentru care este aclamat. Astfel, deține în Parcul Ștefan cel Mare un monument care îi este dedicat. Tot în acest parc se află și Aleea Clasicilor. Bustul lui Mihai Eminescu, I.L. Caragiale și al multor alți poeți și prozatori români, dar și ruși se află aici.
Parcul Valea Morilor – este un parc construit pe malul lacului Valea Morilor. Pe lângă flora boagtă, parcul a devenit în timp bază pentru mai multe sporturi nautice. Cea mai spectaculoasă zonă din acest parc este Scara Cascadelor.
Pe aripile vinului
Moldova în general, implicit Chișinăul și în special zonele din vecinătatea acestuia ( Cricova și Mileștii Mici) sunt renumite pentru cramele sale și pentru vinurile lor speciale. Nu până demult, Moldova era un mare producător de vin al Europei de Est și nu numai. Vinurile lor se întrec în calitate cu cele frnțuzesti sau italienești. Strugurele este fructul lor național și un simbol al tării care a făcut cunoscută Moldova pe harta lumii. Cele mai cunoscute crame sunt cele de la Cricova și de la Mileștii mici. Ambele sunt la aproximativ 25 de minute de mers cu mașina din Chișinău.
Cricova este cunoscută în special pentru vinul său spumant, prelucrat după rețeta franțuzească. De asemenea, Cricova este renumit și pentru orașul subteran care măsoară nu mai pușin de 120 de kilometri și 80 de hectare.
Cramele Mileștii Mici dețin cea mai mare colecție de vinuri ca număr de sticle, recunoscută de Guinness World Records ca având peste 1,5 milioane de butelii. Cel mai vechi vin din cramă este din 1972.
La ambele crame se fac degustări, așa că mai bine lăsați mașina la cazare și savurați din plin sortimentele speciale de vin.
Festivalul vinului
În fiecare toamnă, după recoltatul viei, în Chișinău se organizează mare sărbatoare, Festivalul Vinului. Aici, producători de vin, mari și mici, își expun produsele și organizează degustări. Pe lângă vin și alte specialități viticole, în acest târg veți mai găsi și produse și mâncare tradițională, produse de artizanat și handmade, dar și concerte de muzică populară moldovenească.
Mancarea
Dacă îți place mâncarea tradițională românească, o să îți placă chiar mai mult mâncarea moldovenească. De la plăcinte delicioase umplute cu fructe sau cu brânza și până la ”zeamuri ” de toate felurile sau tocănițe delicioase, mâncarea moldovenească este extrem de bună și gustoasă. Vă recomand lanțul ”La Plăcinte” pentru o mâncare tradițională de calitate. Chiar dacă este prezent și în România, mâncarea din Moldova este mult mai bună.
Preturi și cumparaturi
Dacă aveți impresia că în Chișinău veți găsi prețuri mici, vă înșelați. Probabil sunt mici pentru cei care vin din vestul Europei, însă pentru noi, prețurile sunt la fel sau chiar mai mari ca în România. Ceea ce este într-adevăr mai ieftin este benzina (5 lei), țigările și băutura, în special vinul și coniacul. Din păcate la vamă poți trece cu doar 4 litri de vin și 1 litru de tărie, deci mare afacere nu este. În rest hainele și chiar și alimentele mi-au părut destul de piperate la preț.
Eu am ajuns în Chișinău întâmplător, în interes de serviciu, însă recunosc că era pe lista mea de orașe pe care îmi doream să le vizitez. Însa, tot sincer vă zic, că acum nu l-aș mai include pe această listă, cel puțin nu pe un loc fruntaș.
Voi cu ce impresii ați rămas?
No Comment