Pentru ca in ultimii ani suntem tot mai conectati cu tehnologia si ne folosim tot mai des de ea in viata de zi cu zi, iata ca m-am gandit sa fac un articol in care sa va spun ce aplicatii utile in vacanta folosesc atunci cand imi planific o calatorie, dar si atunci cand sunt efectiv plecata.
Cum aleg cazare?
Inainte de a pleca la drum fac un mic “research” pentru a ma familiariza cu zona si in functie de ceea ce vreau sa vad, imi fixez o arie in care ulterior sa caut cazarea. Acest lucru il fac bineinteles cu ajutorul Google (nu insist cu detalii, toata lumea stie cum se utilizeaza, punctez doar ca scutiti ceva timp daca folositi setarile avansate de cautare ale acestuia) . Uneori iau in calcul si partile mai putin cunoscute, spre exemplu suburbiile pentru ca acolo ajungi sa interactionezi mai mult cu localnicii, ce iti vor transmite starea si cultura locului. Totodata cazarile in astfel de zone sunt mai ieftine.
1.Booking
Dupa acest research principala aplicatie pentru cautare efectiva este Booking. Are o interfata foarte facila, precum si foarte multe filtre de cautare in functie de bugetul de care dispuneti, confortul si facilitatile pe care le doriti.
Pe Booking gasiti cazări incredibile, de la apartamente, case de vacanță și B&B-uri administrate de familii, la complexuri de lux de 5 stele, case în copac și chiar igluuri. Eu o folosesc in 90% din cazuri, nu am avut niciun fel de problema pana acum si pentru ca sunt “client fidel” beneficiez de discounturi la anumite propietati.
2.Airbnb
Este o platformă online ca si Booking prin care se pot închiria, oriunde în lume, camere, apartamente sau case întregi direct de la proprietar. Are optiuni asemanatoare cu cele ale Booking-ului, un sistem de navigatie facil. Atentie insa la taxele care se adauga ulterior si nu sunt incluse in pretul afisat. Am patit sa platesc un pret cu cateva zeci de euro mai mare pentru taxe de curatenie si intretinere de exemplu. Cel mai bine stabiliti de la inceput toate detaliile cu propietarul.
Ce bani iau la mine?
3.Revolut
Cu ani in urma eram mereu in dilema cum sa fac cu banii: sa iau euro si sa-i schimb in tara in care ma duc, sa ii am pe card si sa-i scot acolo cu comisionul si cursul aferent, sa-i schimb direct din tara acolo unde este posibil. Pentru toate aceseta am gasit un singur raspuns: Revolut.
De ce Revolut? Pentru ca nu trebuie sa mai umbli cu bani cash si nici nu iti mai faci griji daca ramai fara bani in tara in care te afli. Cu Revolut platesti in moneda tarii in care te afli fara a mai fi jegmanit la casele de schimb valutar. Pentru ca e un subiect de actualitate, i-am dedicat un articol separat aici.
Totusi, cu siguranta nu veti putea face toate platile cu cardul, asa ca va recomand sa aveti si o suma cash la voi.
Cum ma orientez?
Pentru a ajunge dintr-un loc in altul ma folosesc de urmatoarele aplicatii:
4.Google Maps
Folosesc cel mai des Google Maps, in special cand am internet, pentru ca imi recomanda si trasee cu mijloacele de transport in comun din tarile respective. Poate fi folosit si in modul offline, daca descarcati in prealabil hartile, dar in modul acesta este doar ca o harta digitala. Il folosesc si atunci cand conduc si am nevoie sa gasesc parcare de exemplu. In cazul acesta functioneaza foarte bine si Waze.
5.Maps.me
Uneori folosesc si aceasta aplicatie. Seamana foarte mult cu Google Maps, se poate utiliza in modul offline (inainte trebuie sa va descarcati harta orasului respectiv sau a regiunii) si spre deosebire de Google Maps, aceasta este foarte detaliata si aici ma refer ca arata cu exactitate numarul strazii , blocul si chiar scara. Aceasta aplicatie mi-a fost de folos in USA, Turcia, Bosnia in special tari ce nu fac paret din Uniunea Europeana. Se poate folosi ca si ca navigatie in cazul in care sunteti cu masina.
6.Moovit
Este cea mai de folos aplicatie atunci cand vreau sa folosesc mijloacele de transport in comun. Iti spune ora exacta la care ajunge autobuzul, tramvaiul sau metroul indiferent de orasul in care te afli si iti sugereaza ce rute sa urmezi.
7.Rome2Rio
Este o aplicatie pe care am descoperit-o mai recent si care imi place foarte mult pentru ca iti arata cele mai bune variante de transport pe care le ai, atat in oras, cat si intre orase si chiar intre tari. Rome2Rio cauta in baza sa de date rute cu avionul, trenul, autobuzul, feribotul, masina etc. Practic stie toate variantele de transport disponibile.
8.Google trips
Este o aplicatie special creata pentru planificarea calatoriilor. Se sincronizeaza automat cu Gmailul si iti gaseste rezervarile si perioada in care pleci in vacanta. Poti apoi sa downloadezi harta orasului respectiv si sa incepi sa iti creezi propriul itinerariu, pe zile. Fiind o aplicatie Google, iti afiseaza toate atractiile din orasul respecitv, iar tu poti alege ce anume vrei sa vezi si aplicatia iti genereaza un traseu, astfel incat sa ai un parcurs organizat. De asemenea are si cateva sugestii de trasee by default.
Ce mananc?
Recunosc ca atunci cand merg in vacanta sunt adepta street food-ului pentru ca descopar preparate locale, la un pret mai accesibil. Dar, daca vreau totusi o cina la restaurant cel mai des folosesc TripAdvisor.
9.TripAdvisor
Este o aplicatie extrem de utila deoarece ofera foarte multe lucruri doritorilor de vacante si nu doar in ramura restaurantelor. Urmaresc in general aplicatia pentru ca imi da sugestii destul de bune si pot vedea recenziile celorlalti cu privire la locurile in care urmeaza sa merg, si totodata verific si intervalul de pret in care se incadreaza.
10.TheFork
Recent am descoperit si aceasta aplicatie prin care se pot face rezervari la diverse restaurante. Avantajul este ca facand acest lucru prin The Fork beneficiezi de reducere de la -5% pana la -50%. Tu doar alegi zona in care esti sau in care vrei sa mergi sa mananci si vei avea o lista cu restaurantele partenere si discounturile de care beneficiezi. Am utilizat-o de cateva ori si o recomand cu drag.
Alte aplicatii utile
11.Google translate
Este un serviciu online de traducere gratuit, ce permite traducerea unui text, fraza, cuvant, într-o altă limbă. Atunci cand va duceti intr-o tara straina si intampini probleme de comunicare, google translate iti poate fi de ajutor. Cel mai des am folosit-o atunci cand am intalnit cuvinte necunoscute in meniuri sau pe indicatoare rutiere.
Este o aplicatie pe care o folosesc rar, insa e bine sa o ai in telefon pentru ca nu se stie cand ai nevoie de ea.
12.Evernote
Este o aplicatie pentru notite, liste, task-uri. Eu o folosesc pentru a-mi nota itinerarii sau obiectivele pe care mi le propun inainte sa plec, dar si impresiile de moment sau anumite lucruri ce le observ pe traseu si vreau sa nu uit sa le mentionez in articolele mele. Imi place foarte mult ca tot ceea ce scrii se salveaza automat si scap de stresul intrebarii ” oare am dat save inainte sa ies”, dar si pentru ca se sincronizeaza pe toate device-urile pe care te logezi – telefon, tableta, laptop, pc si practic ai acces la ea de oriunde. Salveaza articolele si in modul offline, dar sincronizarea o face cand are acces la internet.
Cam acestea ar fi principalele aplicatii pe care le utilizez in vacanta. Cu siguranta sunt si altele mai rcente sau nisate pentru anumite facilitati ( XE Currency – pentru curs valutar, Wiffinity– aplicatie ce iti arata unde gasesti Wi-Fi sau Flush– aplicatie care iti arata care sunt cele mai apropiate toalete), dar pentru mine acestea au functionat de fiecare data, sunt gratuite si usor de folosit pentru toata lumea si pana acum mi-au fost suficiente.
Ar mai fi altele pe care le folosesc pentru editare fotografii si video, dar pe acestea promit sa le amintesc intr-un articol viitor.
No Comment