În fiecare an încerc să-mi planific și o mini-vacanță la ski. Până acum optam pentru Bansko deoarece mi se pare un raport calitate preț bun. Însă, pentru că situația este mai deosebită anul acesta, voi alege să merg în stațiunile noastre. Știu că atunci când ești începător sau pur și simplu nu ai schiat până acum în România, este mai greu să te hotărăști în ce stațiune să mergi. Cel puțin mie îmi era pentru că nu știam unde găsesc pârtii de începători, ce instalații să folosesc și cum ajung cel mai ușor pe aceste pârtii. Ulterior, locuind un an în Brașov m-am familiarizat cu locurile și am dezvoltat și anumite preferințe. Iată mai jos un top al recomandărilor mele.
Poiana Brașov
Din punctul meu de vedere Poiana Brașov este pe primul loc în ceea ce privește condițiile de schi. Domeniul schiabil totalizează 24 de kilometri, împărțiți în 12 pârtii de schi, cu dificultăți și lungimi diferite, potrivite atât pentru începători, cât și pentru avansați. Pentru a știi exact gradul de dificultate al pârtiilor, consultați harta stațiunii, acolo unde fiecare pârtie este colorată diferit în funcție de dificultate.
Cea mai lungă pârtie este Drumul Roșu (pârtie albastră) și măsoară 5330 de metri. Aceasta coboară din masivul Postăvarul până în Poiana Brașov și este ideală pentru începători. Atenție însă , pârtia are și câteva porțiuni puțin mai abrupte, așa că începătorii trebuie să fie atenți și să le abordeze în mod precaut.
Pentru intermediari, pârtia Sulinar este recomandată (2820 m), iar pentru avansați, potrivite sunt pârtiile Lupului, Kanzel și Subteleferic. Cei care vor să învețe se pot antrena pe pârtia Bradul sau Stadion. Toate pârtiile sunt dotate cu tunuri de zăpadă, ce ajută la menținerea stratului de zăpadă optim. Acest lucru le face practicabile aproximativ 4 luni pe an. Un alt beneficiu este transportul pe cablu variat. Stațiunea dispune de transport modern cu telegondola, telecabina, telescaun și teleski. Pentru a ajunge în vârf, trebuie să luați telegondola sau telecabina din Poiană.
Pentru persoanele care nu schiază, dar vor totuși să se bucure de zăpadă, Poiana Brașov oferă și pârtii pentru saniuș.
Un mare minus al stațiunii este cel mai probabil aglomerația. Fiind o locație accesibilă, situată în proximitatea unui oraș mare, o face să fie foarte vizitată și să se creeze astfel aglomerări pe pârtie sau la instalațiile pe cablu. Dacă veniți din Brașov, vă recomand transportul în comun ce pleacă din 20 în 20 de minute din Livada Poștei. Pentru evitarea aglomerației, în Poiană este ideal să veniți în timpul săptămânii.
Preț skipass: 150 lei/zi/adult
Sinaia – Cota 1400 și Cota 2000
Este locul meu preferat pentru schiat și asta datorită peisajului. Domeniul schiabil din Sinaia se împarte în două domenii principale: Cota 1400 si Cota 2000. Practic poți alege să schiezi fie la Cota 2000 pe domeniul Alpin, fie de la Cota 2000 la Cota 1400, fie de la Cota 1400 în jos.
Cota 2000
Cel mai spectaculos peisaj este de departe cel de la Cota 2000. Această zonă este situată între două văi ale platoului Bucegi: Valea Dorului și Valea Soarelui. Pentru a ajunge aici, trebuie să iei telecabina de la Cota 1400, care te va lăsa în apropiere de pârtia Valea Dorului. Aceasta este o pârtie de dificultate mică spre medie și este operată de telescaunul Valea Dorului, un telescaun cu două locuri. Pentru a ajunge pe Valea Soarelui trebuie să cobori pârtia de pe Valea Dorului ( fie pe schiuri, fie cu telescaunul) și să mergi către telescaunul Valea Soarelui, un telescaun mai modern, cu 4 locuri, care te va lăsa la capătul celor 2 pârtii principale de pe Valea Soarelui. Aceste pârtii sunt de culoare roșie, adică de o dificultate medie.
Singura problemă este că cele 2 telescaune care deservesc locul au patronaje diferite, astfel că skipass-urile nu se potrivesc. Un alt inconvenient este și faptul că datorită poziționării, vântul tinde să fie destul de puternic și adesea instalațiile sunt oprite din această cauză. Dar peisajul este de vis, face toți banii.
Cota 1400
De la Cota 2000 în jos, pe celălalt versant practic, sunt amenjate alte câteva pârtii. Această zonă mai este cunoscută și ca zona de abrupt și este locul preferat al iubitorilor de powder și de freeride. Este însă destul de periculoasă, cu zone abrupte și stâncoase astfel că atenția sporită este recomandată. Găsim aici 3 pârtii negre, abrupte: Târle, Papagal și Carp (cea mai populară), dar și o pârtie roșie, Drumul de vară, o pârtie cu o lungime de peste 3000 de metri.
Pe aceste pârtii se ajunge fie cu telecabina, fie cu telegondola Carp, cea mai nouă instalație pe cablu din zonă, ce ajunge la cea mai înaltă altitudine din țară – 2050 de metri. Din nou cele două instalații au patronaje diferite și biletul pentru una nu se potrivește la cealaltă.
De la Cota 1400 în jos întâlnim zona subalpină, de pădure. Aici este amenajată Pârtia Nouă ( doar cu numele, ea de fapt este veche), dotată cu tunuri de zăpadă artificială și cu o lungime de 3 kilometri. Aceasta pleacă de la Cota 1400 și șerpuiește prin pădure până la punctul de plecare al Gondolei 1 la Cota 1000. Aici veți găsi și un babyski. Tot de la Cota 1400 pleacă și Drumul Vechi, un traseu neomologat. Este o pârtie ușoară, dar care necesită multă zăpadă naturală pentru a fi practicabilă. La Cota 1400 ajunge și telecabina – stația de îmbarcare este în centrul orașului.
Dacă v-am zăpăcit cu instalațiile pe cablu și cu faptul că skipass-urile nu se potrivesc, trebuie să rețineți următoarele:
Teleferic S.A. administrează: Telecabina Sinaia – Cota 1400, Telecabina Cota 1400 – 2000, Telescaun Cota 1400 –Dorului și Telescaunul din Valea Dorului
Skipass: 120 lei/zi/adult
Consiliul Local Sinaia prin Transport Urban Sinaia administrează: Gondola Sinaia (Cota 1000 – 1400), Gondola Carp (1400-2000), Babyski-ul de la Cota 1000 și Telescaunul Soarelui.
Preț skipass: 145 lei/zi/adult
NU exista un skipass comun. Trebuie să vă hotărâți pe ce pârtii vreți să schiați și să cumpărați skipass-ul potrivit. Este posibilă și varianta cu puncte sau bilet separat de urcare/coborâre.
Straja
Am tot auzit de această stațiune și trebuie să recunosc că nu am ajuns încă să schiez aici. Am întrebat însă câțiva prieteni care au fost și am primit un feedback pozitiv, astfel că o recomand și eu mai departe.
Stațiunea Straja se laudă cu 26 de kilometri domneiu schiabil, împărțit în 12 pârtii. Urcarea pe aceastea se face cu nu mai puțin de 11 instalații pe cablu. Stațiunea se laudă cu cea mai lungă pârtie din țară cu o lungime de 8,1 kilometri. Partea nespusă în prezentare și mai puțin plăcută este că această pârtie este de fapt compusă din 4 pârtii mai mici și nu există un singur transport pe cablu de la început și până la final. Restul pârtiilor au dimensiuni mai modeste , majoritatea fiind între 100 – 1500 m. Doar pârtia Telegondolă are o lungime mai mare – 3200 de metri. Cinci dintre aceste pârtii dispun de nocturnă și sunt deschise și după lăsarea întunericului, până la ora 21:00. În ciuda acestui lucru, se pare că parcarea de la gondolă se închide la ora 16:30, ceea ce ar fi un minus pentru doritorii de schi nocturn, aflați aici cu mașina.
Tot din experiența prietenilor mei am mai primit un pont. Căutați cazare din timp pentru că stațiunea este mică și locurile se ocupă foarte repede în plin sezon.
Preț skipass: 110 lei/zi/adult
Mai multe detalii puteți consulta pe site-ul oficial al stațiunii.
Vatra Dornei
De frumusețea Vetrei Dornei indiferent de anotimp, se știe. Însă puțină lume știe că acest orășel mai este denumit și orașul sporturilor albe datorită pârtiilor de schi și sanie pentru agrement și concursuri. Chiar dacă este mică, stațiunea atrage an de an o mulțime de turiști, atrași mai mult de frumusețea zonei decât de condițiile de schi.
În Vatra Dornei sunt 4 pârtii principale: Parc 1 – dificultate medie, Parc 2 – dificultate redusă, Dealul Negru – dificultate medie si Veverita- dificultate medie. Dintre acestea, Dealul Negru măsoara 3200 de metri, iar restul sunt de sub 1000 de metri.
În februarie se orgnizează Serbările Zăpezii, așa că dacă vă plac astfel de evenimente, vizitați zona în această perioadă.
Preț skipass: 3-10 lei/urcare
Păltiniș
Nu este cea mai dotată stațiune în ceea ce privește sporturile de iarnă, însă este cea mai veche stațiune de ski din România, situată la cea mai mare altitudine – 1442 de metri . Dispune de o singură pârtie de 1600 de metri și o singură instalație pe cablu. Pârtia este ideală pentru începători și pentru cei care își doresc să se familiarizeze cu sporturile de iarnă, copii sau adulți.
În apropiere de Păltiniș, la doar 2 kilometri distanță, se află o stațiune mai nouă și mai puțin promovată, Arena Platoș. Aceasta dispune de aproximativ 3.5 kilometri de pârtii dotate cu peste 20 de tunuri de zăpadă și 5 instalații pe cablu. În plus, una dintre pârtii este dotată cu nocturnă. Bonus: cel mai modern fun-park din România, dotat cu nocturnă! În plus, cele două stațiuni sunt la mai puțin de o oră de Sibiu.
Preț skipass: 100 lei/zi/adult
Acestea au fost recomandările mele pentru iubitorii sporturilor de iarnă. Aștept feedback-ul vostru în comentarii si un follow pe instagram @_alina_in_wonderland.
No Comment