De ce să vizitezi Palermo?
Asupra acestui oraș planează câteva idei preconcepute cum ar fi faptul că este urât, murdar și periculos. Nu pot să spun că sunt doar vorbe în vânt, pentru că niciodată nu iese foc fără fum, însă pot să vă zic că pentru cei care au ochi să vadă, există locuri superbe, străzi curate și cartiere sigure în Palermo. Și când zic asta gândul mă duce la zona centrală și cea mai turistică din Palermo, care nu este deloc mică.
Palermo este capitala Siciliei și este un oraș viu, dinamic și foarte vizitat, în ciuda reputației sale. Istoria orașului se citește pe clădirile sale, unde trecerea anilor a lăsat ceva urme…la propriu. Însă, acesta este și farmecul. Nu totul trebuie să fie perfect, șlefuit și recondiționat. După mine, farmecul acestui oraș stă în statuile imperfecte, clădirile înnegrite de trecerea anilor și în spiritul sicilian pe care îl simți de la prima vitrină de magazin și până la ultima terasă amenajată pe strduțe pe care credeai că abia încapi să mergi.
Ce să vizitezi în Palermo?
După părerea mea sunt trei bulevarde mari, cunoscute și populate în Palermo: Via Vittorio Emanuele, Via Maqueda și Via Roma. Dacă le străbați cap coadă, poți spune că ai cuprins cele mai importante obiective din oraș. Cele mai multe sunt concentrate pe Via Vittorio Emanuele și dacă pornești din zona de nord ( zona portului) le poți vizita în următoarea ordine:
1. Giardino Garibaldi
Este un cunoscut parc din Palermo unde am putut admira cel mai mare ficus pe care l-am văzut vreodată, și totodată cel mai bătrân – peste 150 de ani. Copacul este de-a dreptul impresionant.
Pe lângă acesta, în acest parc, alături de bustul lu Garibaldi, se află și bustul lui Nicolae Bălcescu, revoluționarul român care a fugit din România și s-a refugiat la Palermo, unde a și murit în 1852.
Intrarea este gratuită și merită măcar 30 de minute din timpul vostru.
Chiar în spatele parcului se află Palazo Chiaramonte, reședința lordului Manfredi III Chiaramonte, transformată în secolul 20 în închisoare. Astăzi, acest palat este transformat în muzeu și se poate vizita.
2. Fântâna Pretoria, biserica Santa Maria della Ammiragllio și biserica San Cataldo
Fântâna Pretoria este unul dintre simbolurile orașului Palermo, fiind situată chiar în centrul istoric al acestuia. Fântâna a fost construita în 1554 în Florența și transferată în Palermo în 1574. Pentru a putea fi transferată a fost nevoie să fie desfăcută în 644 de piese, iar pentru a o amplasa, a fost nevoie ca mai multe clădiri să fie demolate.
Fântâna se află în Piața Pretoria, alături de sediul primăriei, iar alături se află Piața Bellini, ce găzduiește biserică Santa Caterina di Alessandria. biserica Santa Maria della Ammiragllio, dar și frumoasa biserica San Cataldo.
Biserica Santa Maria della Ammiragllio face parte din Patrimoniul UNESCO și este unică prin multitudinea de stiluri arhitecturale, urme ale vremurilor prin care a trecut. Aceasta are motive ornamentale baroce, dar este renumită și pentru mozaicurile sale în stil bizantin.
Biserica San Cataldo este de asemenea inclusă în patrimoniul UNESCO și este o reprezentare a stilului normando-arab, stil ce a luat amploare în Sicilia în urma stăpânirii normande.
3. Quattro Canti
La intersecția dintre Via Vittorio Emanuele și Via Maqueda vă puteți opri să admirați Quattro Canti. Quattro Canti este o piață octogonală în stil baroc, iar pe fiecare latură se află câte o clădire cu fântâni frumos ornate și iluminate. Cele 4 fațade conțin statui reprezentând cele 4 anotimpuri, cei 4 regi spanioli ai Siciliei și cele 4 nimfe protectoare ale orașului Palermo : Christina, Nimfa, Agata și Olivia. Acest loc este în general foarte aglomerat, iar unul dintre motivele acestei aglomerații este faptul că în fiecare seara artiștii stradali concertează și oferă spectacole incredibile.
4. Catedrala din Palermo
Cu siguranță cea mai impunătoare clădire din Palermo este catedrala. Măreața construcție a fost construită încă din 1185 și a trecut prin multiple transformări până a ajuns la forma pe care o vedem astăzi. Prezintă mai multe stiluri arhitecturale, iar în interior, pe lângă superbele mozaicuri bizantine, se află înmormântați și regii normani ale căror morminte le puteți vedea.
Este indicat să vă urcați și pe acoperiș pentru o panoramă frumoasă asupra orașului. Intrarea în biserică este gratuită, iar pentru urcarea pe acoperiș se percepe o taxă de 5 euro.
5. Palatul Regal din Palermo
Palatul Regal din Palermo sau Palazzo dei Normanni a servit ca sediu al regilor Siciliei în timpul dominației normande. În prezent este sediul Adunării Regionale Siciliene, dar este deschis și publicului spre vizitare. De remarcat este aici Capela Palatină, aflată în patrimoniul UNESCO, renumită pentru mozaicurile sale. Această capelă a Palatului Regal este un amestec de stiluri arhitecturale bizantine, normande și fatimide. Palatul se află într-un frumos parc ce face locația și mai atrăgătoare.
6. Catacombele Capucinilor
După părerea mea acest loc este o atrcție pe cât de interesantă, pe atât de macabră. Catacombele au fost inițial destinate călugărilor , dar mai apoi a devenit un simbol al statului să fi îngropat în catacombele capucinilor. Prergătește-te să vezi sute de cadavre expuse aici, schelete ce s-au conservat într-un mod unic. Majoritatea călugărilor au fost înmormântați în hainele de zi cu zi, iar unele elemente fizionomice precum mustața sau părul s-au conservat destul de bine.
Cea mai impresionantă este însă micuța Rosalia Lombardo. aceasta a decedat în 1920 la vârsta de 3 ani și a fost conservată de tatăl ei medic, astfel că și acum este aproape intactă și o imagine de-a dreptul tulburătoare.
Catacombele îți oferă o experiență unică și de dragul acesteia merită vizitate, mai ales că biletul de intrare este doar 3 euro, iar vizita nu durează mai mult de 30 de minute.
7. Teatrul Massimo
Aflat pe Via Marqueda, Teatrul Massimo este un ”must see”, în special pentru atmosfera care îl înconjoară. În afara frumuseții clădirii, atât exterioare cât și interioare, teatrul se înconjoară de tineri, artiști, cafenele și patiserii, dar și de trăsuri trase de niște frumoase exemplare cabaline. Zona este un deliciu turistic la ceas de seara.
Cam acestea sunt locurile pe care vi le recomand în Palermo. Pe lângă acestea, dacă timpul vă permite, puteți să luați în considerare excursii de o zi către plajă ( Mondello sau rezervația naturală Capo Gallo), către Monte Pellegrino sau către Monreale.
Fie că veți rămâne să vizitați orașul, fie că veți pleca în împrejurimi, vă garantez că nu vă veți plictisi în Palermo. Este un oraș viu, cu multe terase și baruri, multe lucruri de văzut, prețuri foarte accesibile, aeroport aproape. Practic nu aveți nicio scuză să nu-i dați o șansă.
Dacă vă aflați într-o vacanță mai lungă prin Sicilia, sper să vă inspire vacanța mea, despre care am scris mai multe aici .
Nu uitați să-mi lăsați impresiile voastre în comentarii. Vă aștept și pe pagina mea de Facebook @Alinasinwonderland sau pe instagram @_alina_in_wonderland.
No Comment