Dacă vreți să faceți o ieșire scurtă din București și nu știți încotro să vă îndreptați, iată mai jos câteva idei de escapade de o zi din București.
1.Palatul Mogosoaia
Este poate cea mai populară idee când vine vorba despre escapade din București. Și tocmai din această cauză este și o locație destul de aglomerată. Însă, dacă treci cu vederea acest aspect, vei descoperi o locație foarte frumoasă, cu un aer special. Palatul în sine este o construcție foarte bine întreținută, recondiționată recent. Acesta este construit în stil brâncovenesc cu elemente baroce, renascentiste și orientale. Poate fi vizitat și în interior, fiind transformat în Muzeul de Artă Brâncovenească.
Ceea ce mie îmi place cel mai mult este grădina din fața castelului, aflată pe malul lacului Mogoșoaia și formată dintr-un minilabirint de gard viu. Priveliștea de aici este de milioane.
Palatul Mogoșoaia deține și o foarte mare suprafață de teren de care poți profita fie că vrei să faci plimbări pe malul lacului sau un picnic în natură. Chiar dacă este aglomerat, sigur vei găsi un colț cu verdeață unde poți să ai parte de puțină intimitate. Până la Palatul Mogoșoaia sunt doar 15 kilometri și poți ajunge aici fie cu mașina personală, fie cu mijloacele de transport în comun.
2.Domeniul Știrbey
Domeniul Știrbey este situat în localitatea Buftea, la aproximativ 25 de kilometri de București. A devenit mai popular de când se organizează pe domeniul său festivalul Summer Well. Eu am ajuns aici întâmplător, la un eveniment privat într-unul dintre pavilioanele amenajate. Acest domeniu este format din mai multe obiective de care veți fi informați încă de la intrare.
Principalul obiectiv este bineînțeles Palatul Știrbey, ridicat în anul 1850 de către Barbu Știrbey. De-a lungul timpului, acesta a suferit mai multe transformări până a ajuns la forma pe care o vedem acum. Palatul se vizitează și în interior, fiind amenajat un restaurant cu mai multe saloane.
În spatele palatului se află un lac și cel mai mult mi-a plăcut sa-l adimr de pe podul pe care l-am găsit aici. Mergând prin parcul mai mult decât generos veți găsi și frumoasa capelă Sfânta Treime ce este o bijuterie arhitecturală, îmbinând mai multe stiluri: bizantin, neoclasic, neogotic. Este un loc numai bun de făcut poze, în special la apus, când clădira se scaldă în lumina roșiatică.
Tot pe acest domeniu veți găsi și Turnul de Apă, construit în anul 1920 și proiectat după planurile lui Anghel Saligni.
Apusul vă poate prinde pe malul lacului Buftea.
3.Gradina Zoologica
Multora li se poate părea un loc dedicat exclusiv copiilor, însă eu trebuie să recunosc că nu ratez aproape niciodată o astfel de locație în călătoriile mele. Îmi plac foarte mult animalele și îmi place mult să le observ comportamentul și reacțiile.
O plimbare la Grădina Zoologică este întotdeauna un moment de relaxare pentru mine. Grădina zoologică din București este ascunsă în Pădurea Băneasa, fiind ferită de agitația orașului . ( în cazul ideal în care nu pare că tot orașul și-a dat întâlnire aici- dumincia în special). Grădina se lauda cu peste 4200 de exemplare cu o diversitate mare de păsări, reptile, pești, mamifere. La fiecare specie expusă exista un cod QR, cu ajutorul căruia puteți afla informații despre animalul respectiv. O experiență de încercat măcar o dată (pe an).
4.Edenland Park
Edenland Park este un parc de aventură situat la doar 20 de kilometri de București, în localiatatea Balotești. Parcul oferă o varietate foarte mare de activități dedicate atât celor mici cât și celor mari. Printre acestea se numără traseele în copac, echitație, escaladă, plimbări cu bicicleta, tir cu arcul, paintball și alte câteva despre care puteți citi direct pe site-ul lor.
5. Comana
Comana mi se pare unul dintre cele mai ofertante locuri în care poți face o excursie de o zi și asta pentru că are de toate pentru toți. Pentru copii, dar și pentru spiritele ce vibrează după aventură, găsiți aici un parc dedicat…aventurii. Vă puteți distra cățărându-vă pe cele 6 trasee de dificultăți diferite, dar și traversând lacul cu tiroliana.
Cei care vor să se bucure de natură și de aer curat, pot vizita Delta Neajlovului. Din parc se organizează excursii cu vaporașul sau puteți închiria propria ambarcațiune pentru a explora în voie delta. Și dacă încă nu v-am convins, trebuie să știți că tot aici se află și Mănăstirea Comana (unde se zvonește că a fost îngropat trupul fără cap a lui Vlad Țepeș), dar și Satul de Meșteșuguri unde sunt puse în valoare tradițiile zonei.
6. Conacul Golești
Ceva mai departe de București, la aproximativ 1h și jumătate decondus înspre Pitești, se află acest frumos domeniu ce cuprinde mai multe atracții. Rezervati-vă câteva ore pentru a-l vizita în întregime.
Conacul în sine a fost construit încă din 1640 și este singura construcție laică medievală fortificată din țară. Conacul spune istoria familiei Golescu, o familie cu idei iluministe ce a construit Palatul Regal, dar a făcut și reforme importante în învățământul din Țara Românească. Aici a dormit Carol I la prima sa vizită în România și tot aici a semnat și primele acte pe teritoriu țării. În conac este amenajată și o cameră în memoria lui Carol Davila.
În afară de conac, pe acest domeniu mai puteți admira și alte obiective precum Muzeul Satului, Bustul lui Dinicu Golescu, Școala Sloboda Obștească, Foișorul lui Tudor Vladimirescu, dar și o baie turcească.
7.Conacul Udriște Năsturel
Am descoperit acest conac citind diverse bloguri care recomandau locația. Probabil că fără aceste bloguri nu aș fi aflat nicioadată de această mică comoară, aflată la doar 20 de kilometri de București, în satul Herești, județul Giurgiu. Domeniul se întinde pe mai bine de 500 de hectare, dar din păcate acesta nu este exploatat la capacitate maximă. Conacul, deși o bijuterie arhitecturală construit doar din piatră albă șlefuită, este gol în interior, iar pe terenul său nu s-au mai organizat de ceva timp concerte sau expoziții. Însă este un loc verde, liniștit și neaglomerat și este perfect pentru o zi petrecută în afara Bucureștiului.
8. Padurea Pustnicu
Pădurea Pusticu este o mică parte rămasă din Codrii Vlăsiei. Se ajunge aici mergând spre Brănești până în comuna Pasărea. După ce lași mașina, rămâne doar să explorezi locul. Există și o alee asfaltată, ideală pentru plimbări cu bicicleta., sau poți umbla pe potecile pitorești de pe malul lacului Pasărea. Deși în ultima perioadă s-au strâns câteva gunoaie (semne ale trecerii omului), pădurea Pustnicu este un loc în care te poți bucura de natură, de sălbăticie și de puțină liniște departe, dar totuși destul de aproape de București.
9. Domeniul Greaca
Acest domeniu este situat în județul Giurgiu, la 45 de kilometri de București. Domeniul își trage numele de la proprietara din trecut a acestuia, care era grecoaică la origine. Acum, proprietatea s-a transformat in resort și pune la dispoziție foarte multe multe facilități ideale pentru a petrece timpul liber și a te relaxa. Asfel, găsești aici o piscină imensă, ce poate găzdui până la 400 de persoane, care se poate transforma seara într-un spațiu de petrecere cu muzică, DJ și bar propriu. Resortul include și un conac cu arhitectură neoromânească ce este transformat în restaurant cu specific românesc, dar dispune și de câteva unități de cazare. Pe lângă acestea, pe domeniu mai găsiți și terenuri de tenis, tir cu arcul, ping-pong, badminton, iar curioșii pot asista la cursuri de supraviețuire în sălbăticie.
10.Targoviste
O locație ceva mai îndepărtată, dar care merită atenția voastră este Târgoviște. Această locație o recoamnd în special iubitorilor de istorie, pentru că acest oraș are foarte multe obictive de acest fel, fiind vechea capitală a Țării Românești. Cel mai cunoscut obiectiv este cu siguranță Turnul Chindiei, construit pe timpul lui Vlad Țepeș. Turnul are 122 de trepte și oferă o frumoasă panoramă asupra orașului. Acesta se află așezat în complexul muzeal ”Curtea Domnească”. Tot aici puteți vedea și Biserica Domnească Mare, ctitorită de Petru Cercel în anii 1500. Chiar în spatele Curții Domnești se întinde un frumos parc, Parcul Chindia, perfect pentru promenadă, iar dacă tot sunteți aici, merită să vizitați și Grădina Zoologică.
Un alt loc de neratat în Târgoviște este și Mănăstirea Stela, considerată a fi cea mai frumoasă din România din punct de vedere al arhitecturii și al picturii interioare.
Tot în Târgoviște sunt și foarte multe muzee printre care Muzeul de Artă, Muzeul de istorie, Muzeul Vasile Blendea, Muzeul Politiei sau Muzeul Evolutiei Omului. În apropiere de Târgoviște veți găsi și rezervația de zimbri ”Zimbrăria Neagră”.
Cam acestea sunt recomandările mele. Dacă mai știți și alte locuri demne de o escapadă din București, nu ezitați să le treceți în comentarii, pentru a afla și alții de ele.
Nu uitați să dați un like paginii mele de Facebook sau un follow pe Instagram dacă considerați util articolul.
No Comment